Search
Close this search box.

Zwarte piet demonstranten willen landelijke intocht van Sinterklaas verbieden.

Tegenstanders van Zwarte Piet willen via een kort geding de landelijke intocht van de Sint laten verbieden. De dagvaarding gaat uit van de stichting “Majority Perspective”, die onder andere burgemeester Jan Hamming van Zaanstad en de openbare omroep NTR voor de rechter daagde. Ook het Commissariaat voor de Media en de Staat werden gedagvaard.

“Majority Perspective” eist dat de volgens hen “racistische nationale intocht in Zaanstad op 17 november” verboden zou worden omwille van de deelname en aanwezigheid van “roetveegpieten en zwarte pieten.”

De stichting, die zich inzet tegen “systematische onderdrukkingen”, verklaarde: “Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechtenverdragen en antiracismeverdragen. Dit deden ze in georganiseerd verband. Dit kan en mag zo niet meer verder gaan.”

De tot nu toe niet bekende stichting duikt voor het eerst op in de Pieten-discussie, maar lijkt banden te hebben met actiegroep “De Grauwe Eeuw.” Deze laatste groep verzet zich al enkele jaren fel tegen de figuur van Zwarte Piet. Dit jaar nog werd een van de personen achter de groep, Michael van Zeijl, veroordeeld omdat hij voor de intrede in Dokkum in 2017 opgeroepen had om “Sinterklaas dood te schieten.” Zelf vond hij dat maar een “grapje.” Onlangs postte van Zeijl op de sociale media nog een foto van zichzelf met een petje met de tekst “Sinterklaas Sniper.”

De rechtbank bevestigde ondertussen dat het kort geding inderdaad doorgang zal vinden.

DE BAL LIGT NU DUS IN HET KAMP VAN DE RECHTER. HOPELIJK ZEGEVIERT HET GEZOND VERSTAND EN KUNNEN ONZE KINDEREN TOCH NOG GENIETEN VAN DIT JAARLIJKSE KINDERFEEST. WAT VIND JIJ HIERVAN? LAAT VAN JE HOREN IN DE REACTIES EN DEEL DIT BERICHT MET IEDEREEN DIE JE KENT!