Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zes milde symptomen van het coronavirus die niemand mag negeren

Een verlies van eetlust en van je reuk zijn twee van de mildere symptomen van het coronavirus waar mensen op moeten letten meldt Mirror.

Het is nu al een tijd geleden dat de eerste coronavirus besmetting in Nederland werd bevestigd.

In de weken daarna zijn de meeste mensen zich ervan bewust geworden dat een nieuw gevormde droge, aanhoudende hoest en koorts twee van de verklikkers van Covid-19 zijn.

Er zijn ook mildere, minder voor de hand liggende symptomen om op te letten.

Hieronder staan enkele van de signalen die erop kunnen wijzen dat je besmet bent.

1. Verlies van reuk- en smaakvermogen

In het weekend waarschuwde de British Association of Otorhinolaryngology dat het verlies van je gevoel voor geur en smaak kan betekenen dat je Covid-19 hebt.

De oor-, neus- en keelspecialist raadde iedereen met dergelijke symptomen aan om zich onmiddellijk te isoleren.

Er is gesuggereerd dat de verschijnselen kunnen worden veroorzaakt door de coronavirus dodende cellen in de neus en keel.

“Er is bewijs uit andere landen dat de ingang voor het coronavirus vaak in de ogen, neus en keelgebieden is,” zei de vereniging in een verklaring.

“We hebben ook een nieuw symptoom geïdentificeerd (verlies van reuk- en smaakzin) dat kan betekenen dat mensen zonder andere symptomen maar met alleen het verlies van dit gevoel zichzelf misschien moeten isoleren – opnieuw om de verspreiding van het virus te verminderen”.

Ryan Van Waterschoot belandde in het ziekenhuis met een zuurstofmasker nadat hij ziek werd van Covid-19.

Een dag nadat hij zijn gevoel voor smaak en geur had verloren, kon hij zich niet meer bewegen.

2. Fysieke vermoeidheid

Een ander veelvoorkomend symptoom van Covid-19, evenals verkoudheid, griep en vele virussen in het algemeen, is een vermoeidheid of weinig lust.

Er wordt vaak gezegd dat je moet rusten als je ziek bent maar als je je moe voelt en niet kunt slapen door hoest en ademhalingsmoeilijkheden, kan dat de situatie des te moeilijker maken.

Jaimuay Sae-ung, 73, was de eerste Thaise staatsburger die in december vorig jaar het coronavirus kreeg.

Ondanks het feit dat hij onderliggende gezondheidsomstandigheden heeft, waaronder een hartprobleem, overleefde Jaimuay de ziekte nadat artsen haar in een ziekenhuis in Thailand hadden geïsoleerd voor behandeling.

“Ik wist pas dat ik het coronavirus had nadat ik naar het ziekenhuis was gegaan,” vertelde de moeder van zeven kinderen aan Sky News.

“Ik voelde me een beetje verdrietig, een beetje geschokt, moe en traag en ik kon niet eten.”

3. Mentale vermoeidheid

Hoewel dit niet officieel in het krijt staat als een symptoom, hebben mensen die het Covid-hebben, gemeld dat ze geestelijke vermoeidheid ervaren.

Thea Jourdan vertelde The Daily Mail dat ze eerst dacht dat ze misschien besmet was toen ze kriebel in haar keel kreeg en hoofdpijn. De mama van drie begon toen hersenmist te ervaren.

“Aanvankelijk voelde ik me uitgeput, alsof ik mezelf door de strooptocht sleepte en geen andere keuze had dan naar mijn bed te gaan”. Ik had geen zinvolle hoest en ik had geen koorts”, vertelde de Hampshire-vrouw in de publicatie.

“Maar ik had een vreemd gevoel dat er iets diep in mijn longen zat, bijna alsof ik talkpoeder inademde.

4. Gebrek aan eetlust

In verschillende mate hebben degenen die het coronavirus hebben opgelopen geklaagd over het verlies van hun eetlust.

Terwijl sommigen misschien net iets minder geïntrigeerd zijn door hun eten dan gewoonlijk, hebben anderen, zoals raceblogger Stephen Power, helemaal geen zin om te eten.

Hij gelooft dat hij de ziekte heeft opgelopen tijdens het Cheltenham Festival. De Noordwest-Londense man zei:

“Ik lig nu al bijna vier dagen in bed met vervelende koorts, hoofdpijn, lichte hoest en rugpijn, ik ben volledig uitgeput en heb geen drang om te bewegen of te eten.”

5. Buikpijn

Net als bij een gebrek aan eetlust, kan het verdragen van buikpijn gemakkelijk worden doorgegeven als een teken aan iets onschuldigers.

Een nieuw gepubliceerde studie van het American Journal of Gastroenterology koppelt echter buikproblemen aan Covid-19.

Ze ontdekten dat 48,5% van de 204 mensen die besmet zijn met het coronavirus in de Chinese provincie Hubei, spijsverteringsverschijnselen zoals diarree hadden.

Isla Haslam vertelde The Sun Online dat ze op de tweede dag van haar ziekte wakker werd met een pijnlijke maag.

De 29-jarige verwierp het als standaard spijsverteringsklachten voordat ze de volgende dag een last van een jeukende keel kreeg.

6. Pijnlijke ogen

De beste manier om het gevoel van brandende ogen te beschrijven is door het te vergelijken met de jeuk en irritatie die je zou krijgen als je last hebt van hooikoorts of andere allergieën.

Dit soort jeuk en irritatie kan ook ontstaan als je tussen smog, rook, stof, schimmel en zelfs dieren zit.

Het enige verschil tussen deze gevallen en de gevallen beschreven door coronavirus patiënten, is het feit dat het virus dit symptoom triggert en niet een externe factor zoals huisdieren.