Search
Close this search box.

Wetenschappers waarschuwen: een simpel energiedrankje kan heel veel schade aan je lichaam aanrichten

We hebben voordien al eens bericht over de schadelijke gevolgen van energiedrankjes wanneer je ze in grote hoeveelheden drinks. Maar wist je dat zelfs het drinken van 1 zo’n drankje al schadelijk kan zijn?

Als je zal gelezen hebben over deze studie, zal je waarschijnlijk twee keer nadenken voor je nog meer energiedrankjes gaat drinken.

Ook jij, zal net zoals ik, wellicht wel eens een momentje gehad hebben waarop je een energieboost nodig had en dus een energiedrankje dronk. Misschien drink je er wel een paar voor het werk, de gym of wanneer je uitgaat? Als dat zo is, dan weet je dat ze ook voor een stuk helpen. Maar eenmaal je de negatieve kanten kent, weet ik niet of je ze nog zal willen consumeren.

In 2015, publiceerde JAMA Today de resultaten van een studie die ook verscheen op Live Science. In de studie onderzochten dokters 25 gezonde volwassenen om te zien om bepaalde dingen te controleren zoals hartslag en bloeddruk. Daarna dronken de deelnemers 480 milliliter uit een energiedrankje die taurine, cafeïne, en andere additieven bevat. Uiteindelijk onderzochten de dokters de deelnemers opnieuw, en de resultaten waren schokkend.

Dit is wat er gebeurde:

 • De bloeddruk van de deelnemers vloog de hoogte in
 • Hun hartslag versnelde
 • De hartslag van enkele deelnemers was onregelmatig
 • De niveaus noradrenaline in het bloed van enkele deelnemers verhoogde (noradrenaline is een natuurlijk hormoon die de bloeddruk verhoogt.)
 • Elk van bovenstaande effecten kan leiden tot hartfalen, en ze resulteren allemaal van slechts 1 blikje van het populaire drankje.

  Mensen die vaak energiedrankjes drinken lopen een groter risico dan anderen om te lijden aan hartgerelateerde ziekten.

  En we hebben nog niet eens gesproken over het aantal suiker in zo’n energiedrankjes.

  Ken jij iemand die veel energiedrankjes drinkt?

  Doe die persoon een gunst en deel dit artikel met hen, zodat ze ook de ernstige risico’s kennen die zo’n energiedrankjes gevaarlijk maken.
  [fblike]