Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wegenbelasting gaat fors omhoog!

Mensen die een auto bezitten gaan volgend jaar in totaal 147 miljoen wegenbelasting meer moeten betalen. We gaan meer betalen omdat de tarieven omhooggaan, het aantal auto’s toeneemt en omdat er een fijnstoftoeslag voor dieselauto’s van kracht wordt.

De nieuwe inkomsten werden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende de nieuwe inkomsten op basis van nieuwe cijfers. Dat meldt Hart van Nederland. Het grootste deel van de wegenbelasting vloeit naar het Rijk, die volgend jaar wellicht om en bij de 131 miljoen meer zullen innen. De provincies zullen in totaal 16 miljoen meer krijgen.

De motorrijtuigenbelasting verschilt van provincie tot provincie. In Noord-Holland betaalt iemand met een benzineauto van 1.200 kilogram 139 euro per kwartaal. In Drenthe is dat 156 euro.
Dankzij de fijnstofbelasting zullen eigenaars van dieselauto’s fors meer moeten bijdragen.
De bezitter van een zware dieselauto in Drenthe betaalt dit jaar nog 314 euro, terwijl dat volgend jaar zal stijgen naar 366 euro. De sterkste stijging van de motorrijtuigen belasting zien we in Friesland. De tijdelijke lastenverlichting die vanaf 2015 van kracht was, verloopt namelijk.