Search
Close this search box.

Waarom je nooit schoenen binnenshuis moet dragen

Toen ik een kind was, zeurde mijn moeder voortdurend over het dragen van schoenen binnenshuis. In die tijd heb ik het niet echt begrepen, maar nu achteraf voelt het heel verstandig. Als kind rende ik vaak rond, springend in plassen, aarde en bomen, zodat mijn schoenen behoorlijk vuil waren – en het was natuurlijk verboden om dergelijk vuil in ons huis te brengen en onze tapijten en hardhouten vloeren te vervuilen.

Maar het is een feit dat vuile vloeren misschien wel de minste van je zorgen zijn als het gaat om het binnenshuis dragen van schoenen. Dat komt omdat schoenen meer dan 421.000 bacteriën bevatten – en sommige kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Studies tonen aan dat we gemiddeld tot een half miljoen bacteriën op onze schoenen dragen – iets waar de meesten van ons niet aan denken als we met schoenen aan huis rondlopen.

E coli

Deze bacteriën omvatten E. coli, een gewone darmbacterie. De studie vond deze bacterie eigenlijk in 27 procent van alle geteste schoenen.

“We lopen door dingen als vogeluitwerpselen, hondenpoep en ziektekiemen op openbare toiletvloeren, allemaal bronnen voor E coli”, legt microbioloog en professor Kelly Reynolds van de Universiteit van Arizona uit in een interview met The Huffington Post.

Als je deze bacterie je huis binnensleept, kan deze zich in het ergste geval verspreiden naar je eten en drinken of anderszins het lichaam binnendringen.

E. coli kan onder andere leiden tot diarree, braken, infecties en in het slechtste geval meningitis en zelfs de dood. Zoals met zoveel andere dingen, E. coli schadelijk voor het lichaam zijn.

Gifstoffen

Chemicaliën en toxines kunnen worden gebruikt om veel nuttige taken uit te voeren – en zijn te vinden in veel alledaagse producten die we voor specifieke doeleinden gebruiken.

Maar als je je outdoorschoenen binnenshuis gebruikt, kan je deze schadelijke stoffen rechtstreeks in je woonkamer binnenbrengen.

“Denk aan regenwater op straat. Er zit benzine in en chemicaliën en die kunnen je schoenen aandoen en bij je thuis worden gebracht “, zegt Kelly Reynolds, die eraan toevoegt dat als het lichaam er lang genoeg aan wordt blootgesteld – en vaak – het ernstige ziekte kan veroorzaken.

Kinderen die op de grond spelen

Kinderen die op de grond spelen, is een andere belangrijke reden om binnenshuis geen schoenen te dragen.

Kinderen hebben de neiging speelgoed of vingers in hun mond te steken – vingers die ook in contact zijn geweest met de vloer. Dit is een zekere manier om ‘kiemen’ en bacteriën van de vloer te laten belanden.

Een vies huis

Afgezien van bacteriën en giftige stoffen had mijn moeder een punt.

Als je je schoenen niet uit doet worden smerigheid, vuil en grond onvermijdelijk naar binnen gesleept. Dat vertaalt zich in een onvermijdelijke waarheid: meer schoonmaken voor jou.

Hoewel het misschien betwistbaar is hoe slecht het is om met je schoenen binnenshuis rond te lopen – het is duidelijk dat het het best iets is om te vermijden, in het slechtste geval is het gevaarlijk voor kinderen en volwassenen.

Help ons te delen zodat men meer kan leren over de gevaren van rondlopen met schoenen binnenshuis!
[fblike]