Waarschuwing: Deze reportage bevat schokkende inhoud die niet geschikt is voor gevoelige lezers.
Het verschrikkelijke verhaal van een orang-oetan die gebruikt werd in de Indonesische seksindustrie werd opnieuw verteld door de dierenbeschermers die haar redden.
Pony, een met uitsterven bedreigde orang-oetan, werd in februari 2003 ontdekt in een bordeel in Kareng Pangi, vastgeketend op een matras.
Ze werd brutaal en meedogenloos uitgebuit door lokale palmolieboeren die naar het dorpje kwamen en omgerekend 2,60 euro betaalden om seks met haar te hebben.
Nadat ze als baby bij haar moeder werd weg geroofd, werd ze extreem gewelddadig behandeld. Haar ontvoerders scheerden haar om de twee dagen en deden haar make-up en parfum aan. Op vraag van klanten werd ze zelfs gedwongen om seksuele handelingen te ondergaan.
Lone Droscher-Nielson, die deel uitmaakte van het team dat Pony in 2003 redde, verklaarde aan The Sun: “Toen ik ontdekte dat ze gebruikt werd voor de prostitutie en niet gewoon als huisdier, was ik diep geschokt.”
“Misschien in al mijn naïviteit had ik nooit gedacht dat een mens in staat is om een dier zoiets aan te doen.”
Michelle Desilets, directeur van de Borneo Orangutan Survival Foundation, vertelde VICE in 2007 al: “De plantagearbeiders kwamen speciaal voor haar. Je kon ook een vrouw kiezen, maar voor vele van de mannen was het een nieuwigheid om seks te hebben met een orang-oetan.”
Volgens Michelle weigerden de eigenaars aanvankelijk om haar te laten gaan en bedreigden hen zelfs met machetes.
“Ze werd gebruikt als seksslaaf”, voegde Michelle eraan toe. “Ze was wellicht zes of zeven jaar oud toen we haar redden, maar ze werd al heel lang gevangen gehouden door een vrouw.”
Uiteindelijk waren er 35 politieagenten gewapend met machinegeweren nodig om Pony te bevrijden. Daarna werd ze overgebracht naar een opvangcentrum voor apen geleid door Borneo Orangutan Survival Foundation.
“Ze herstelde langzaam en geleidelijk aan werd ze voorgesteld aan mannelijke verzorgers”, vervolgde Lone. “Ze leek niet meer bang voor hen en ze was blij met alle gezelschap dat ze kon hebben. Uiteindelijk werd ze verhuisd naar een van de eilanden.”
15 jaar later na deze hel verkeert Pony in goede gezondheid en woont ze in een verblijf in het Nyaru Menteng revalidatiecentrum, samen met nog zeven andere orang-oetans.
Haar verzorgers zeggen echter dat het vrijwel uitgesloten is dat ze ooit in het wild vrijgelaten zal worden omdat ze gewoon geen basisvaardigheden geleerd heeft om te overleven.
Omwille van de wetteloosheid op het platteland in Indonesië werden haar eigenaars nooit gestraft voor hun gruweldaden.
Orang-oetans zijn momenteel “kritiek bedreigd”, voornamelijk door toedoen van de mens door de toenemende inkrimping van hun natuurlijke habitat door palmolieplantages.
DEEL DIT VERHAAL OM MENSEN DE OGEN TE OPENEN OVER DE INVLOED VAN DE PALMOLIE-INDUSTRIE OP HET VOORTBESTAAN VAN DE ORANG-OETAN.