Zoek
Sluit dit zoekvak.

Volgens de wetenschap is op vakantie gaan met je beste vriendinnen goed voor je mentale gezondheid

We kennen allemaal de voordelen van een vakantie. Het is goed om de dagelijkse sleur te doorbreken en lekker helemaal tot rust te komen.

Ook is het heel goed voor je geestelijke gezondheid om te ontspannen van de dagelijkse stress. Een recente studie zegt dat een reis met goede vrienden of vriendinnen nog veel beter is voor je mentale toestand.

Het is gemakkelijk om te denken dat je het te druk hebt om tijd te maken voor vrienden, vooral voor degenen onder ons die kinderen hebben. Na een lange dag met de kleine en veel lawaai willen de meesten van ons gewoon wat rust aan hun hoofd hebben.

Maar volgens psycholoog William Chopik van de Michigan State University kan het houden van een aantal echt goede vrienden “een wereld van verschil maken voor onze gezondheid en welzijn.”

Hij adviseert ons om te investeren in vriendschappen die ons het gelukkigst maken. Voor mensen die bijvoorbeeld veel reizen en dus weinig blijvende vriendschappen sluiten. is dit niet gemakkelijk. Vooral in de snel veranderende wereld waarin face to face communicatie steeds zeldzamer wordt.

Maar een artikel in de New York Times dringt aan op ouderwetse conversatie als een manier om mensen te ontmoeten, vooral voor degenen onder ons die veel verhuizen.

Onderzoekers ontdekten ook dat uitgaan met vrienden de productie van oxytocine kan verhogen, dat prachtige hormoon wat ons lichaam maakt als we gelukkig zijn. De statistieken liegen er niet om.

Een studie, uitgevoerd door Harvard University vond dat mensen die geen sterke vriendschappen hebben meer depressief zijn, later cognitieve achteruitgang ondervinden en, beangstigend genoeg, meer kans hadden om op een jongere leeftijd te sterven.

Als we naar gegevens van meer dan 309.000 mensen kijken verhogen degenen met een gebrek aan sterke relaties hun risico op vroegtijdige dood met 50 procent – het equivalent van het roken van maximaal 15 sigaretten per dag.

Als dat geen goede reden is om tijd door te brengen met je vriendinnen weet ik het ook niet…