Zoek
Sluit dit zoekvak.

Volgend jaar mag bij de Sinterklaas intocht alleen roetveeg pieten.

In 2019 zullen er tijdens de intocht van Sinterklaas in Rotterdam alleen maar roetveegpieten te zien zijn.

Komend jaar zal Rotterdam tijdens de Sinterklaasintocht alleen maar roetveegpieten hebben. Dit bevestigde het Sint Nicolaas Intocht Comité woensdagavond.

In samenspraak met Rutu Rotterdam, een organisatie voor zwarte jongeren uit Rotterdam e.o., heeft het comité hiertoe besloten. „ …wij zijn een organisatie die luistert naar de stem van Rotterdam. Wij willen hiermee een voorbeeld zijn voor de overige steden waar nog zwarte pieten zijn.”, vertelde Philip van der Kloot Meijburg van het Sint Nicolaas Intocht Comité aan het AD.

Rotterdam is niet de eerste stad met alleen maar roetveegpieten, ook in Amsterdam en Utrecht is dit het geval. Dit jaar kwam het tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders op de Erasmusbrug.

De roetveegpieten zullen versneld worden ingevoerd in de havenstad. Vorig jaar werd een akkoord gesloten waar in 2019 negentig procent roetveegpieten zouden zijn, maar dit wordt dus nagenoeg 100 procent.

Toch zal „een klein handjevol traditionele pieten’ meelopen”. Die behoren niet tot het Sint Nicolaas Intocht Comité, maar zijn voorstanders van de traditionele piet en lopen op eigen houtje mee. Hierover wil Rutu Rotterdam nog in gesprek, aldus het AD: ,,We zijn het hier absoluut niet mee eens en willen hierover nog verder in gesprek.”

Het comité gaf aan dat de beslissing niet verhaast is genomen: „We moesten er zeker even goed over nadenken”. Uiteindelijk is dus besloten om alleen roetveegpieten bij de intocht te hebben.