Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vleespleister die naar spek ruikt moet mensen helpen om vegetariër te worden.

Geïnspireerd door meer toegewijde vrienden, probeer ik echt minder vlees te eten en meer plantaardige alternatieven te zoeken. Maar net zoals stoppen met roken of drinken, komt er best wat wilskracht aan te pas om vlees af te zweren. Sommigen vergelijken het zelfs met een verslaving.

Het zou zelfs kunnen dat stoppen met vlees eten moeilijker is dan het opgeven van andere ondeugden. Een nieuwe Britse studie onthulde dat 28 procent van de Britten zichzelf omschreven als ‘vleesverslaafden’. Uit een recente opiniepeiling bij 2.000 volwassenen blijkt dat 17,5 procent van de ondervraagden stoppen met vlees moeilijker vindt dan stoppen met roken of drinken.

Bij andere slechte gewoontes zoals roken kan je investeren in kauwgom of nicotinepleisters. En misschien zou een gelijkaardig product kunnen helpen om te stoppen met vlees te eten. Het merk Strong Roots ontwikkelde de eerste vleespleister ter wereld.

De vleespleister werd mee bedacht door professor Charles Spence van de Universiteit van Oxford en heeft een speksmaak. Je kunt eraan krabben en ruiken om de drang naar vlees in de kiem te smoren.

Professor Spence legde uit: “Studies hebben aangetoond dat geuren de drang om te eten kunnen verminderen. Onze geurzin is nauw verbonden met onze smaakzin en daarom kan het ruiken van een spekaroma ertoe leiden dat we ons inbeelden dat we eten. Beeld jezelf in dat je genoeg spek hebt gegeten en je voelt je misschien verzadigd.”

Op dit ogenblik is de pleister nog maar een prototype en is het bedoeld om een discussie op gang te brengen over de vraag of vleesverslaving een reëel fenomeen is.