Search
Close this search box.

Viezerik valt man aan in park, dan komt jogger aangelopen en doet het enige juiste

Het is makkelijk zeggen, dit, “natuurlijk zou ik helpen!”, als je iets recht voor je zag gebeuren. Maar hoe reageren we wanneer we echt in een gevaarlijke situatie terechtkomen?

De waarheid is dat we echter bang worden. Want zelfs al geloven we dat we vol moed zitten, en een heldhaftige daad zouden kunnen doen, is het onmogelijk te weten voor ons hoe ons lichaam en geest zou reageren in gevaarlijke situaties.

Natuurlijk is het mogelijk dat we voor iemand zouden opkomen voor een mens in nood, maar de kans bestaat evenzeer dat we terugdeinzen en gewoon onszelf in veiligheid brengen. Dit bleek zo te zijn in het volgende krachtig sociaal experiment…

Het begon allemaal toen het YouTube-kanaal DM Pranks wilde weten of mensen zouden tussenkomen wanneer iemand op gewelddadige wijze een vrouw zou lastig vallen.

Om een antwoord op deze ernstige vraag te krijgen, besloten ze om een sociaal experiment te organiseren.

“1 op 4 vrouwen wordt het slachtoffer van huiselijk geweld op een bepaald moment in hun leven. In dit sociaal experiment bekijken we hoe mensen zouden reageren wanneer ze getuige zijn van geweld tegen vrouwen. Zouden ze die persoon stoppen, of gaan ze gewoon verder met hun leven en negeren ze de aanval?”, schrijven ze op YouTube.

De groep plaatste een verborgen camera in een struik naast een populair pad waar veel mensen gaan lopen.

Daarna wachtten ze gewoon tot er mensen in de buurt waren, en een mannelijke acteur begon ‘zijn vrouw’ te duwen, en te ‘slaan’.

Niet echt natuurlijk, alles was in scene gezet. Maar de mensen die voorbij liepen wisten dat natuurlijk niet.

Het resultaat? Best verbluffend.

Veel mensen deden… niets. Precies!

In plaats van te helpen, wandelden ze gewoon voorbij alsof er niets aan de hand was, en lieten ze de man doorgaan met zijn “agressieve handelingen”.

Maar gelukkig waren er ook mensen die precies het tegenovergestelde zouden proberen.

Zelfs toen ze oog in oog kwamen te staan met de “dader” stelden ze zich kwetsbaar op, en vroegen ze wat de man in hemelsnaam aan het doen was.

Ze waren geschokt door wat ze zagen, en brachten zichzelf in gevaar om de vrouw te helpen. Dat is wat wij noemen, burgermoed!

De video werd al meer dan 18 miljoen keer bekeken, en ik denk echt dat we de video allemaal moeten bekijken om eens een stil te staan bij onszelf.

Want kijk: slechts 4 op 20 mensen zou daadwerkelijk actie ondernemen in zo’n situatie.

Bekijk de video hier:

Wat zou jij doen in zo’n situatie? Deel je mening in de comments.

En aarzel vooral niet om dit artikel te delen op jouw Facebook, zodat iedereen kan nadenken wat ze zouden doen.
[fblike]