Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vanaf volgend jaar mogen zwerfkatten in leerdam en zederik afgeschoten worden.

In Nederland is het voorlopig alleen toegestaan om zwerfkatten af te schieten in Utrecht en Friesland. Volgens AD komen daar volgend jaar mogelijk nog Groningen en Zeeland bij. De reden dat zwerfkatten afschieten volgend jaar ook toegelaten wordt in Zederik en Leerdam is het gevolg van de fusie met Vianen. De drie plaatsen zullen samen opgaan in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Deze nieuwe gemeente behoort bij Utrecht en daar is het jagen op zwerfkatten in buitengebied toegelaten.

Rik van Druten, een woordvoerder van de provincie Utrecht, verklaarde aan AD dat de zwerfkatten voor heel wat overlast zorgen. Hij zei: “Landelijk vangen de katten in het buitengebied zo’n 19,4 miljoen prooien. Dat kunnen zowel beschermde weidevogels als vleermuizen zijn.”

De woordvoerder onderstreept dat er voor het afschieten van zwerfkatten wel bepaalde regels bestaan. “Een jager schiet niet zomaar een kat dood, maar zal eerst onderzoeken of het een zwerfkat is. Huiskatten worden zelden neergeschoten.”

Zoals je je wel kunt indenken, is niet iedereen even blij met deze nieuwe evolutie. Bij dierenambulance Viane bestaat de vrees dat er onschuldige huiskatten gedood zullen worden. Een woordvoerder van de dierenambulance liet bij AD het volgende optekenen: “Vossen, wezels en hermelijnen vangen meer weidevogels dan katten. Die pakken liever muizen en daar zijn mensen blij mee. Bovendien is het verschil tussen een zwerfkat en huis- of boerderijkat moeilijk te zien.”

De dierenambulance pleit voor meer diervriendelijke alternatieven zoals castratie of sterilisatie en opvang. De provincie Utrecht laat echter weten dat dit dweilen met de kraan open is. “Wanneer een kat wordt vrijgelaten kan hij nog jaren doorgaan met jagen.”