Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tijgerwelpje stopt na bevalling met ademen. De moeder gebruikt haar instinct om meteen te helpen.

Toen Kaitlyn, de Sumatraanse tijger in de Australische Zoo, zwanger werd, was iedereen erg verheugd. Dat was ook iedereen ter wereld die om tijgers en bedreigde dierensoorten geeft. De populatie van haar soort slinkt zienderogen, ondanks inspanningen om hen te redden. Helaas zijn het de mensen die verantwoordelijk zijn voor hun uitsterven. Maar het zijn ook mensen die vereende inspanningen leveren om hen te redden. Kweekprogramma’s als dat van de Australische Zoo zijn de laatste en beste hoop voor Sumatraanse tijgers zoals Kaitlyn.

Sumatraanse tijgers zijn de kleinste tijgersoort en worden onderscheiden door hun zwarte dikke strepen op hun oranje vachten. Vandaag zijn ze nog maar met 400 en komen nog sporadisch voor op het eiland Sumatra. Versnelde ontbossing en stropen brengen met zich dat de soort helemaal van de aardbol dreigt te verdwijnen.

Stropers die in Indonesië betrapt worden riskeren fikse boetes en zware gevangenisstraffen. Niettemin blijft er een grote markt voor lichaamsdelen en producten van Sumatraanse tijgers.

Dus toen Kaitlyn op het punt stond om te bevallen, waren de verzorgers erg zenuwachtig over wat er kon gebeuren. Deze kleine welpjes vertegenwoordigen de toekomst van hun hele soort en Kaitlyn zou voor de eerste keer moeder worden. Er konden een miljoen dingen foutgaan en de menselijke verzorgers zouden niets kunnen doen om te helpen.

Toen Kaitlyn begon te bevallen, keek iedereen met ingehouden adem toe. Ze wisten dat het slecht kon aflopen, maar ze wisten ook dat ze getuige van iets heel bijzonders zouden zijn.

Alsof het nog niet moeilijk genoeg was, zou Kaitlyn bevallen van tweelingen. Ze beviel van haar eerste welpje, en iedereen was opgelucht om een levend en gezond tijgertje te zien. Maar het was nog geen tijd om te ontsnappen. Toen ze van nummer 2 beviel, leek het diertje aanvankelijk levenloos. Hoewel de mensen bezorgd waren, lieten ze de natuur haar gang gaan en dan kwam het moederinstinct van Kaitlyn bovendrijven. Ze likte het welpje totdat zijn lichaampje zelfstandig begon te werken.