Zoek
Sluit dit zoekvak.

Studie constateert dat kinderen die in september geboren zijn, slimmer zijn

Het Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek heeft in 2017 een studie gepubliceerd: “School Starting Age and Cognitive Development.” Volgens het onderzoek achter deze studie zijn in september geboren kinderen waarschijnlijk intelligenter dan andere kinderen.

Deze studie laat zien dat kinderen geboren in september de oudste zijn in hun leeftijdsgroep wanneer ze naar school gaan. Dit geeft ze een extra ontwikkelingsjaar in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. De algemene focus van het onderzoek was het schatten van hoe kinderen die relatief ouder zijn op school, het zullen doen in hun prestaties op school. De ontwikkeling van kinderen geboren in september werd vergeleken met de andere kinderen in hetzelfde schooljaar. Het onderzoek bestond ook uit kinderen geboren in augustus, die de jongste kinderen in hun klas zijn.

Deze studie vond plaats in Florida, waarvan 1.2 miljoen studenten tussen 6 en 15 jaar oud zijn. De kinderen die in september zijn geboren, blijken elk jaar hogere gemiddelde scores op school te halen. Er wordt gedacht dat de extra 12 maanden voor sociale, cognitieve en emotionele ontwikkeling voorafgaand van school hierbij een grote rol kan spelen.

Meestal zijn kinderen uit geboren in September volwassener dan jongere klasgenoten. Bovendien kunnen ze beter omgaan met leraren en zijn ze ook socialer. Ze zijn minder gehecht aan hun ouders en kijken met meer enthousiasme uit naar school.

Deze voordelen kunnen hen een boost geven vergeleken met jongere klasgenoten. Het onderzoek suggereert ook dat kinderen die in september zijn geboren mogelijk in betere scholen terecht kunnen komen en mogelijk zelfs een lagere jeugdcriminaliteit hebben.

Ongeveer 4-5,5% van de kinderen in de VS gaat naar de kleuterschool nadat ze door hun ouders zijn tegengehouden. Deze techniek wordt door sommige gezinnen toegepast om de kinderen een voordeel te bieden op scholen. Omdat ze in dat jaar zowel lichamelijk als geestelijk kunnen ontwikkelen, kan het helpen.

Volgens het onderzoek:

“Terwijl de meer welvarende families hun kinderen tegenhouden om naar de kleuterschool te gaan om hun een concurrentievoordeel te geven, worden families die dit niet kunnen doen (vanwege een gebrek aan bewustzijn of financiële middelen) bij elkaar gezet in de klas.

Als je in september een kind krijgt, is er dus iets wat je zou moeten weten. Deze studie toont aan dat deze kinderen de neiging hebben om met betere cijfers naar huis te komen, betere colleges te krijgen en minder snel in de gevangenis terecht komen. Wanneer je er goed over nadenkt heeft het niets te maken met de maand waarin het kind wordt geboren, het heeft te maken met de maand waarin de school begint.

Deze studie onderzocht een grote steekproef van de bevolking, maar deze is misschien niet voor iedereen toepasbaar. Er zijn altijd uitzonderingen en soms moet je verder kijken dan 1 onderzoek. Als je kinderen hebt en ze zijn niet geboren in september, wees dan niet bezorgd. Als je hen aandacht geeft komt alles goed.