De kadavers van 87 olifanten zijn gevonden in de buurt van een beschermd natuurgebied in Botswana, volgens lokale verslagen.
Volgens de BBC werden de dode dieren gespot door de liefdadigheidsinstelling Elephants Without Borders, toen ze één van hun gewoonlijke vliegverkenningen maakten.
“Ik ben geschokt, ik sta volledig perplex. Deze schaal van olifantenstroperij ben ik nog niet eerder tegenkomen hier in Afrika,” zei Dr Mike Chase van Elephants Without Borders tegen de BBC.
Op basis van het verslag dat hij maakte, in handen van NPR, verklaarde hij: “Het gaat in alle gevallen om stroperij, want ze hadden allemaal afgekapte schedels om hun ivoor te verwijderen. De stropers probeerden om hun wandaden te verhullen door de dode beesten te verbergen in het struikgewas.”
“De grote verschillen in leeftijd en lichaamsgrootte geven aan dat dit een enorm grootschalige manier van stropen is die al een tijd aan de gang is,” valt te lezen in het verslag.
Aerial surveillance in Botswana over the past couple weeks has found up to 90 dead #elephants, their tusks violently removed. The government has recently disarmed wildlife rangers allowing an increase in poaching. RT to urge govt to #BeKindToElephants and protect them. pic.twitter.com/auGTLISfvW
— Daniel Schneider (@BiologistDan) 3 september 2018
Het bloedbad
Tussen de olifanten werden ook drie witte neushoorns ontdekt tussen de dode dieren. Stropen is een probleem dat al maanden speelt in het gebied.
Maar liefst 37% van ’s werelds bedreigde olifantenpopulatie leeft in Botswana. Hun aantallen daalden met 30% tussen 2007 en 2014, volgens NPR, waarbij zelfs bewaakte beveiligingsmaatregelen niet hielpen. In dit specifieke geval werden de karkassen gevonden in de nabijheid van het 22 vierkante kilometer grote Okavango Delta Game Reserve.
Almost 90 elephants have been found dead in Botswana in the "biggest ever" reported slaughter by poachers pic.twitter.com/V1Nhk94dVQ
— The Sunday Times Magazine (@TheSTMagazine) 3 september 2018
Overheid maakt geen prioriteit van het aanpakken van stropen
Tot aan mei van dit jaar pakte de overheid van Botswana stropers hard aan. Maar de nieuwe president Mokgweetsi Masisi heeft de dienst die hiervoor verantwoordelijk was ontbonden. Als gevolg van deze verandering is stropen verworden van zeldzame gebeurtenis tot groot probleem.
“De stropers verplaatsen zich snel naar Botswana. We hebben ’s werelds grootste olifantenpopulatie en de regering heeft het jachtseizoen min of meer open verklaard,” zei een verslagen Dr Chase, aldus de BBC.
Stropen is een verschrikkelijke bezigheid en zou niet moeten bestaan in de moderne wereld! Deel dit artikel als je er ook zo over denkt!
[fblike]