Search
Close this search box.

Streng of broodnodig? Meerdere basisscholen verbieden pindakaas

Een volkorenboterham met pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Waar het voor de een een heerlijke en vullende lunch is, is het voor anderen dodelijk. Mensen met een dodelijke pinda-allergie kunnen al een allergische reactie krijgen als ze lucht inademen met deeltjes pinda. Daarom hebben verscheidene basisscholen in Nederland besloten om pindakaas volledig in de ban te doen.

Al meerdere basisscholen zijn pindavrij verklaard.

Pinda-allergie
Zo is bijvoorbeeld basisschool De Wijzer in Arnhem sinds gisteren volledig pindavrij verklaard. Dit omdat er in de kleuterklas een kind zit met een zeer heftige allergie. Als de kleuter ook maar enigszins in aanraking komt met pinda’s zal er een heftige reactie plaatsvinden, genaamd anafylaxie. Hierdoor kan het kind zelfs komen te overlijden. Daarom mag niemand meer boterhammen met pindakaas meenemen en worden ook traktaties eerst gecontroleerd door docenten.

Scholen
Meerdere scholen in Nederland hebben zich pinda- of notenvrij verklaard. Deze scholen hebben veelal een leerling die dodelijk allergisch is voor pinda’s of andere noten, waardoor de maatregelen getroffen moesten worden. Zo heeft ook de Arnhemse Montessorischool een ‘geen pinda’-beleid en zijn ook ‘t Montferland in ‘s-Heerenberg en ‘t Maxend in Nistelrode notenvrij.

Verstandig
Of notenvrije scholen de oplossing zijn, betwijfelt Frans Timmermans van het Nederlands Anafylaxis Netwerk. Hij vreest dat kinderen met een allergie zo een ‘vals gevoel van veiligheid’ krijgen. Zo zouden ze buiten school juist sneller in aanraking kunnen komen met pinda’s of noten, omdat ze denken dat alles veilig is. Timmermans vindt het veel belangrijker dat (jonge) kinderen leren onderscheiden wat ze wel en niet mogen eten zodat ze er zelf op letten in plaats van een ander.
[fblike]