Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stewardess ziet ´help me´ in het toilet geschreven staan en belt politie

Voor velen van ons symboliseren vliegtuigen één ding: vakantie. De sfeer in een vliegtuig kan dan ook joviaal zijn, met zo veel mensen die reizen van en naar vakantieoorden en even geen zorgen hebben.

Shelia Frederick is een stewardess voor Alaska Airlines. Ze had geen idee dat een routinevlucht naar San Francisco, VS, haar leven zou veranderen.

Een goedgeklede man zat naast een jong, blond meisje die oude, slobberige kleren droeg. Ze keek naar Shelia toen die voorbij kwam, en toen ze dat deed, voelde Shelia de ogen van het meisje recht in haar ziel kijken.

Verdacht type

Toen Shelia met de man probeerde te praten, was hij gelijk verdacht. Ze voelde dat er iets mis was en ging naar het toilet waar ze een stuk papier en een pen achterliet.

Toen ze weer langs het meisje liep, gebaarde ze naar haar dat ze naar het toilet moest gaan.

Het meisje volgde de instructies van Shelia, en toen Shelia terugkeerde naar het toilet, zag ze de hartverscheurende woorden op het papier staan: ´Help me´.

Shelia ging gelijk naar de piloot die de politie oproep om hen bij hun landing in San Francisco op te wachten, volgens de Independent.

En wat bleek, het meisje was slachtoffer van mensensmokkel en was twee maanden eerder ontvoerd.

Nog maar een kind

Het meisje dat gered werd door Shelia was nog maar 14. Na het incident werd Shelia lid van Airline Ambassadors International, een organisatie in 2009 opgericht door stewardess Nancy Rivard om ervoor te zorgen dat vliegtuigpersoneel beter getraind wordt in het herkennen van slachtoffers van mensenhandel.

Leden van de organisatie werken nu samen met de douane en de politie in de VS om mensenhandel aan te pakken.

Vliegtuigpersoneel moet veel beter getraind worden om met dit soort situaties om te gaan, door op de juiste signalen te letten, legt Nancy uit.

Een paar weken na het incident ontving Shelia een telefoontje – het was het meisje dat ze had gered. ¨Bedankt voor het redden van mijn leven,¨ vertelde het meisje haar.

Het meisje was herenigd met haar ouders en zat in therapie om haar ervaringen te verwerken.

Shelia en het meisje hebben nog steeds contact.

1.2 miljoen slachtoffers

De VN schat dat zo´n 1,2 miljoen kinderen jaarlijks slachtoffer zijn van mensensmokkel. Mensensmokkel is de derde grootste criminele activiteit in de wereld, na drugs en wapens.

Zowel jongens als meisjes worden seksueel uitgebuit, als soldaten of goedkope arbeidskrachten ingezet, geforceerd tot diefstal, smokkel of bedelen, of voor adoptie opgegeven – dingen die we niet kunnen accepteren.

Deel dit artikel om deze belangrijke informatie te verspreiden, en om respect te betuigen aan Shelia en ander vliegtuigpersoneel die werken om mensenhandel tegen te gaan!
[fblike]