Zoek
Sluit dit zoekvak.

Specialisten: Slik aub deze pilletjes en geen ibuprofen bij coronavirus

Apothekers en de geneesmiddelenautoriteit CBG adviseren patiënten met coronavirus om paracetamol te nemen in plaats van ibuprofen. In Frankrijk wordt het gebruik van ibuprofen niet aanbevolen, omdat deze pijnstiller de virale infectie zou verergeren. De Nederlandse experts gaan niet zo ver.

Als je koorts of keelpijn hebt door het coronavirus, kun je het beste paracetamol nemen, vertelde Ka-Chun Cheung van de KNMP-apothekersorganisatie aan de honderden coronapatiënten die op dit moment thuis ziek zijn.

Cheung, zelf apotheker, antwoordt Olivier Véran, de Franse minister van Volksgezondheid en neuroloog. Vorig weekend vroeg hij coronapatiënten via sociale media om te stoppen met het slikken van ibuprofen. Vanwege de ontstekingsremmende werking zou de pijnstiller de reactie van het immuunsysteem verminderen. Dit zou ook een risico zijn bij andere besmettelijke ziekten. Cheung zegt echter: “Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat ibuprofen een averechts effect heeft.

Ernstige bijwerkingen

Volgens Cheung is er nog te weinig kennis over het virus om te kunnen beweren dat ibuprofen schadelijk is. Hij raadt de pijnstiller om een andere reden af: “Ibuprofen verhoogt het risico op maagbloedingen en nierschade. Bovendien kan de interactie met andere drugs onaangename bijwerkingen veroorzaken, vooral bij oudere mensen. Ik raad het gebruik van paracetamol sterk aan. Deze pijnstiller heeft de minste bijwerkingen en helpt voldoende tegen algemene ongemakken zoals koorts en keelpijn”.

Ook is er volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geen gepubliceerd bewijs dat ibuprofen de infectie verergert. Het CBG adviseert echter “als een veilige en betere keuze” om dezelfde reden als Cheung Paracetamol. Dit geldt zeker voor mensen met hart- en vaatziekten en maagproblemen”, aldus een woordvoerder van CBG.

De schappen zijn leeg

Maar dan moet er natuurlijk wel paracetamol te koop zijn. Sinds het kabinet op donderdagmiddag een nationale maatregel aankondigde om zoveel mogelijk thuis te blijven, zijn er allerlei soorten pijnstillers gekocht. De schappen van supermarkten en apotheken waren in een mum van tijd leeg.

“Apothekers krijgen zondagavond een nieuwe voorraad. Geloof me, er is echt genoeg voorraad bij de groothandelaars. De KNMP-apothekersvereniging spoort mensen aan om te stoppen met hamsteren. Cheung: “Stop ermee. Het heeft geen zin om tien pakjes paracetamol op voorraad te hebben. Het zou vervelend zijn voor patiënten die het echt nodig hebben als ze er nu niet waren. Zorg ervoor dat u thuis een pakje paracetamol in uw medicijnkastje heeft liggen. Dat is echt genoeg.