Search
Close this search box.

Rook van de barbecue kun je beter niet inademen om deze gezondheidsredenen

De zomer is in volle gang en dat betekent dat bij de meeste huishoudens de barbecue regelmatig weer in de brand wordt gestoken. Onze winterse lekkernijen als stamppotten hebben we ingeruild voor zomerse salades en vleesproducten van de barbecue. Maar wat doet al dat rook van de barbecue eigenlijk met je gezondheid?

De mensen van bekende tv-programma Radar zochten het voor ons uit.

Radar
Aan een expert vroeg Radar wat rook van de barbecue eigenlijk doet met je gezondheid. Dat het niet gezond is hoeven we je vast niet te vertellen. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat de schadelijke stoffen in de rook die afkomstig is van de barbecue, via de huid wordt opgenomen in ons lichaam. In de rook van de barbecue zitten kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen, ook wel bekent als PAK’s. Hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht, Martin van den Berg legt aan Radar uit: “Deze stoffen bevinden zich ook in sigarettenrook. Je kunt de PAK’s bij het barbecueën binnenkrijgen door het eten van verbrand voedsel, het inademen van de rook en via de huid.”

PAK’s
Tot op heden is bekend dat deze PAK’s in ieder geval de kans op blaas- en longkanker kunnen verhogen. “Hoewel je lichaam tot op zekere hoogte een zelfreinigend vermogen heeft, kunnen de PAK’s wel degelijk schade aanrichten in je lijf. Wel is het te kort door de bocht om barbecueën met roken te vergelijken. De hoeveelheid schadelijke stoffen in barbecuerook is een stuk kleiner dan die in sigarettenrook”, aldus Martin van den Berg.

Gevaar voor jonge kinderen
De hoogleraar adviseert om je gezonde verstand te gebruiken tijdens het barbecueën. Met name als er jonge kinderen in het spel zijn moeten we extra voorzichtig zijn: “De huid van baby’s en peuters laat makkelijker stoffen door. Daarbij is er bij jonge kinderen sprake van een snelle groei, en dus een snelle celdeling. Hierdoor kunnen kankerverwekkende stoffen meer schade aanrichten in het DNA.” Het beste kunnen de kinderen uit de rook van de barbecue blijven benadrukt Martin van den Berg.

Kun je tips gebruiken om veiliger te barbecueën? Lees dan snel verder op de volgende pagina.