Zoek
Sluit dit zoekvak.

Poolbeer doodgeschoten door crew van cruiseschip – nu kookt het internet over van woede.

Mensen wereldwijd zijn geschokt over het doodschieten van een ijsbeer op het eiland Spitsbergen in Noorwegen. Een Duits bemanningslid van het cruiseschip “Bremen” werd aangevallen door een beer, waardoor een van zijn collega’s het dier doodschoot.

Het schip meerde zaterdag aan in Spitsbergen toen de beer een wacht aanviel die ingehuurd werd om voor de passagiers als eerste aan oever te gaan om te verzekeren dat er geen beren in de buurt zijn.

De man werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor lichte hoofdwonden.

Een cruise van 10 dagen met de “Bremen” is best een dure aangelegenheid. Hapag-Lloyd promoot haar tours met de belofte van een ervaring waar “de natuur het verloop van gebeurtenisvolle dagen bepaalt.” Bezichtigingen van ijsberen behoren eveneens tot het pakket.

Er waren echter geen toeristen in de buurt toen de ijsbeer dit weekend werd doodgeschoten. Volgens Hapag-Lloyd Cruises ging een bemanningslid van de Bremen samen met andere wachten aan oever.

“Het incident gebeurde toen een team van vier ijsberenwachters, die altijd aan boord zijn van deze expeditie zoals de wet voorschrijft, zich voorbereidde om aan wal te gaan”, verklaarde het bedrijf aan CNN.

Of het nu zelfverdediging is of niet, de grote meerderheid van de mensen veroordeelt het doodschieten van de beer. De Britse comedian Ricky Gervais voerde de kritiek aan:

“Laten we te dichtbij een ijsbeer komen in zijn natuurlijke habitat, en het dan doden wanneer het te dichtbij komt. Stelletje oenen”, zei hij.

Genealoog Jane Roberts suggereerde:

“Misschien moeten dergelijke cruises wel niet plaatsvinden. Dan zouden er geen ijsbeerwachten nodig zijn om toeristen te beschermen en zouden ijsberen met rust gelaten worden en niet moeten sterven in het belang van een foto.”

Bioloog Adam Hart drukte het zo uit:

“Toerisme … opnieuw bewijst het op zich schadelijk te zijn voor het wildleven.”

De zogenaamde “ijsbeerwachters” worden verondersteld om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. De bemanningsleden zijn gewapend en kregen een speciale opleiding voor dit soort situaties.

Tijdens het incident van afgelopen zaterdag waren er echter geen toeristen aanwezig om te beschermen. De wachters waren een landingsstation aan het opstellen toen de ijsbeer begon aan te vallen. De politie is ondertussen alvast een onderzoek gestart.

Misschien moeten reisbureaus stoppen om wilde dieren te gebruiken om hun handel te promoten. Het moet voldoende zijn om aan te bieden om deze prachtige dieren van veraf te zien.

Deel dit verhaal als ook jij vindt dat toerisme strikter geregeld moet worden. Niet elke hoek van de wereld moet geopend worden om als televisiescherm voor mensen gebruikt te worden. DEEL dit als je het hiermee eens bent!
[fblike]