Search
Close this search box.

Onderzoekers stellen: ‘Laagopgeleiden moeten 4 jaar eerder met pensioen kunnen’

Laagopgeleide medewerkers zouden eerder met pensioen moeten kunnen gaan dan hoogopgeleide werknemers, zo stellen onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Laagopgeleide werknemers beginnen vaak op jongere leeftijd met werken.

Volgens het Nederland Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) is een pensioenleeftijd die vier jaar lager ligt voor laagopgeleide medewerkers gerechtvaardigd.

Pensioenleeftijd
Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers omdat lageropgeleiden niet alleen op jongere leeftijd beginnen met werken dan hoogopgeleide medewerkers, maar ook omdat zij vaker fysiek zwaar werk doen. Volgens de regels die nu gelden mogen werknemers pas stoppen met werken waneer ze de 67-jarige leeftijd hebben bereikt. De onderzoekers vinden dus dat voor lageropgeleiden de pensioenleeftijd 62,3 jaar zou moeten zijn. De pensioenleeftijd stijgt echter wel naar gelang de levensverwachting stijgt: dit betekent dat de pensioenleeftijd in 2050 70 jaar zou zijn voor hoogopgeleiden en 65,2 jaar. Volgens de onderzoekers zou deze stijgende pensioenleeftijd voor de hoogopgeleiden geen probleem zijn: zij zouden immers toch op latere leeftijd beginnen met werken.

Oneerlijk
Het onderzoek volgde op de oproep om verschillende AOW-leeftijden in te voeren. Met de keuze van de overheid om de AOW-leeftijd voor iedereen aan te passen aan de stijgende levensverwachting is een aantal belangrijke punten over het hoofd gezien. Zo is er geen rekening gehouden met het feit dat mensen die lager zijn opgeleid en bijvoorbeeld een fysiek zware baan hebben een kortere levensverwachting hebben dan hogeropgeleiden die een fysiek veel minder belastende baan hebben. Daarnaast werd het lang onterecht gevonden dat lager opgeleiden eigenlijk zwaarder werden belast: zij moeten met de huidige regeling namelijk meer jaren werken voordat ze recht hebben op pensioen.

Wat vind jij van het nieuwe idee?
[fblike]