Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onderzoekers: Kinderen erven intelligentie van hun moeder, niet hun vader

Doorheen de geschiedenis werden mannen vaak afgebeeld als rationeel, logisch en verstandige denkers.

Hoewel, een studie heeft aangetoond dat ‘intelligente genen’ enkel en alleen kunnen geërfd worden van de moeder – niet van beide ouders zoals vooraf werd gedacht.

Een nieuwe studie heeft bewezen dat onze intelligentie uit het vrouwelijke X-chromosoom komt. Het feit dat intelligentie een erfelijk element is, is een gekend feit, maar het werd altijd gedacht dat de genen geërfd werden van beide ouders.

Psychology Spot beschrijft hoe verschillende studies tot dezelfde conclusie zijn gekomen: kinderen erven de intelligentie van hun moeder omdat het intelligentie gen wordt gevonden in het X-chromosoom.

“Interessant genoeg, werken sommige van deze genen enkel als ze van de moeder komen. Als hetzelfde gen wordt geërfd van de vader, wordt het gedeactiveerd. Uiteraard werken andere genen op andere plekken, maar ze worden alleen geactiveerd als ze van de vader geërfd worden,” schrijft de studie.

Volgens onderzoekers werken genen op verschillende manieren, afhankelijk van waar ze vandaan komen. Sommigen worden enkel geactiveerd als ze van een bepaald geslacht komen. Dus zelfs al heeft een kind een slimme vader, heeft dat niets te maken met de intelligentie van het kind, want de genen van de vader’s intelligentie werden uitgeschakeld door de moeder haar chromosomen.

Bovendien zijn genen belangrijke componenten wat betreft intelligentie, maar ze zijn absoluut niet doorslaggevend. De onderzoekers geven aan dat slechts 40 tot 60 procent van iemands intelligentie erfelijk is.

Het overige deel wordt bepaald door de omgeving waarin het kind opgroeit, de mate waarin het brein wordt gestimuleerd en de persoonlijke karaktereigenschappen van het kind.

Deel en like dit artikel op Facebook als je hiermee akkoord gaat!
[fblike]