Search
Close this search box.

Onderzoekers concluderen: linkshandige mensen zijn beter in het oplossen van problemen

Hoor je bij de minderheid van mensen die hun linkerhand gebruiken om te schrijven? Als dat zo is, kan het zijn dat je een genie bent.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van je linkerhand je op een meer natuurlijke manier begaafd zou kunnen maken dan degenen die hun rechterhand gebruiken. Tenminste, dat is als het gaat om dingen als het oplossen van wiskundige problemen, aldus de Zweedse krant Expressen, verwijzend naar een studie van IFL Science.

Beter cognitief vermogen
Het debat tussen linkshandigen versus rechtshandigen is er al zolang mensen hun handen gebruiken, wat voor haast alles is. Sommigen hebben aangevoerd dat linkshandige mensen een kortere levensverwachting hebben, anderen dat er een link is tussen linkshandigen en criminaliteit. Er zijn ook mensen die beweren dat linkshandige mensen intelligenter zijn.

Het is op dat laatste punt waar het echter interessant wordt. Onderzoekers hebben kunnen zien dat de rechterkant van het brein van een linkerhand gemiddeld groter is dan dat van hun rechtshandige tegenhangers.

Dit betekent dat hun cognitieve vermogen en perceptie van ruimte beter is dan die mensen die overwegend hun rechterhand gebruiken. Niet alleen dat, maar hun hersenschors is ook groter. Een grotere cerebrale cortex betekent dat informatie sneller wordt verwerkt, omdat de link tussen de twee hersenhelften wordt verbeterd.

Nu, na verschillende studies over linkshandige mensen, hebben onderzoekers blijkbaar ontdekt dat linkshandige mensen beter zijn dan rechtshandige mensen bij wiskunde.

Het was IFL Science die studies formuleerde waarin zo’n 2.300 studenten waren opgenomen.

De deelnemers kregen de taak verschillende wiskundige uitdagingen in verschillende moeilijkheidsgraden op te lossen. Vervolgens moesten ze ook beantwoorden welke hand ze het vaakst gebruikten bij het uitvoeren van bepaalde taken.

Nadat de tests waren afgerond, werd duidelijk dat linkshandigen de moeilijkere problemen veel efficiënter oplosten dan de rechtshandigen. Als het op eenvoudige wiskunde aankwam, was er geen groot verschil tussen de groepen, hoewel degenen die toegaven nooit hun linkerhand te gebruiken, tot de slechtste behoren.

Dit bewijst natuurlijk nauwelijks dat linkshandige mensen intelligenter zijn dan rechtshandige mensen, alleen dat er een verband kan worden gevonden tussen het gebruik van de linkerhand en een aanleg voor probleemoplossing en dergelijke.

Ben je rechtshandig of linkshandig? Laat het ons weten in de comments!

Deel dit artikel met je linkshandige vrienden zodat ze iets nieuws kunnen leren!
[fblike]