Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onderzoek: wie vergeetachtig is, is ontzettend intelligent

Vergeet je vaak de naam van je collega´s? Of ga je wel eens naar de winkel en vergeet je dan precies datgene waarvoor je naar de winkel ging?

Als dat vaak gebeurt, dan kan het zijn dat je denkt dat er iets niet in orde is.

Maar geen zorgen, het betekent niet dat er iets mis is. Sterker nog, het is het tegenovergestelde!

Onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd die aantoont dat mensen die vergeetachtig zijn zomaar slimmer zouden kunnen zijn dan hun vrienden met een goed geheugen.

De Universiteit van Toronto in Canada heeft aangetoond dat intelligentie niets van doen heeft met hoeveel iemand zich iets kan onthouden.

Normaal gesproken denken we dat mensen die alles kunnen onthouden, van rekentafels tot de verjaardagen van familieleden, slimmer zijn. Maar vergeetachtig zijn heeft praktische voordelen.

Het blijkt namelijk dat in veel gevallen het beter is voor je brein en je lichaam als je niet alles tot in de kleinste details onthoudt.

Sterker nog, het deel van het brein dat herinneringen opslaat, slaat nieuwe belangrijke herinneringen ook op over oudere minder belangrijke herinneringen.

Elk detail kunnen onthouden maakt je niet slim, zo schrijft ook CNN.

Het gaat erom dat je centraal houdt van belangrijk is, en de rest eromheen is niet zo noodzakelijk.

Dat is misschien wat makkelijker te begrijpen aan de hand van een voorbeeld, bijvoorbeeld van iemand die wel iemands gezicht onthoudt maar niet diens naam.

Het kan zeker beschamend zijn, maar als je het aan de andere kant bekijkt, kan het beter.

Stel je voor dat je een leeuw op de savanne bent die zijn omgeving in de gaten moet houden om te kunnen overleven. Weten wat een bedreiging is en wat niks kwaad doen is belangrijker dan te onthouden hoe iedereen in je omgeving heet.

Maar de slimheid van je brein eindigt daar niet. Het helpt ook herinneringen te sorteren, waardoor er ruimte ontstaan voor nieuwe belangrijke herinneringen als oude herinneringen minder belangrijk zijn.

Hoewel het beter is om elk detail te onthouden, terwijl je ook het grote plaatje in de gaten houdt, is dat voor steeds meer mensen iets moeilijks.

Hoewel je tegenwoordig het antwoord gewoon kan opzoeken, is het niet altijd een voordeel om de namen van alle Amerikaanse presidenten te kennen, bijvoorbeeld.

Deze studie betekent echter niet dat je alles de hele tijd kan vergeten. Maar als je bijvoorbeeld melk vergeet, onthoud dan dat het je brein aan het werk is!

Snap je het nog?

Deel dit artikel met je vergeetachtige vrienden op Facebook. Hopelijk onthouden ze het te lezen en voelen ze zich niet dom als ze weer iets vergeten!
[fblike]