Search
Close this search box.

Onderzoek bewijst: dit gebeurt met je lichaam als je elke dag citroenwater drinkt

Citroenen zijn een behoorlijk onderschat fruit vind ik.

Natuurlijk, ze zijn populair, en je zult er altijd een vinden in de winkel – maar ik heb het gevoel dat ze niet de aandacht krijgen die ze echt verdienen.

Om eerlijk te zijn, ik gebruik meestal alleen citroenen als mijn kinderen een beetje in hun frisdrank willen. Het komt zelden voor dat ik ze voor ander dingen gebruik.

Echter, na het lezen van hoe goed citroenen en citroenwater elke dag geconsumeerd kunnen worden, gaat dat veranderen .

Handige citroenen?
Misschien heb je eerder citroentaart gemaakt? Of anders een andere vorm van cake die de citrusvrucht vereist? Nou ja, goed nieuws! Citroenen geven niet alleen smaak aan onze keukencreaties, maar onderzoekers geloven dat ze ook een aantal voordelen voor het lichaam kunnen hebben.

Wat bevat een citroen?
Citroenen bevatten kalium, vitamine C, vezels, eiwitten, koolhydraten en meerdere mineralen. Vitamine C en de bioflavonoiden in citroenen zijn vooral gunstig voor de wanden van de kleinste bloedvaten van het lichaam. Dat klopt, pittig als ze zijn, citroenen zijn goed voor onze haarvaten.

Citroenwater drinken

1. Calorieverbranding
Volgens fitness-expert Jackie Warner kun je wel 100 extra calorieën per dag verbranden als je citroenwater drinkt.

Het fruit bevat pectinevezels, die helpen hongergevoelens te verminderen.

2. Preventie van hart- en vaatziekten
Citroenen zijn rijk aan kalium. Van kalium is bekend dat het een positief effect heeft op de spierfunctie en het hart. Het is ook goed omdat het helpt om de bloeddruk te verlagen.

Volgens de Scandinavische voedingsdeskundige Magus Nylander hebben citroenen ook antioxiderende eigenschappen die hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

3. Versterking van het immuunsysteem
Een ding waar veel mensen zich bewust van zijn – het kan geen kwaad om te herhalen – is dat citroenen helpen om verkoudheden weg te houden!

Het drinken van warm water en citroen is een klassieke remedie tegen verkoudheid. Citroenen hebben antiseptische eigenschappen die zwelling in de neus en keel tegengaan.

4. Verhoogde vetverbranding
Studies hebben aangetoond dat inname van water het vetverbrandingsproces kan bevorderen. Dokter Shilpi Agarwal beveelt aan citroensap in het water te persen of een sneetje toe te voegen voor extra potentie.

5. Voorkomen nierstenen
Wanneer de zoutconcentratie in je nieren te hoog wordt, kunnen er zich afzettingen vormen. In de loop van de tijd kunnen deze zich ontwikkelen tot wat wij nierstenen noemen.

Citroenzuur kan nierstenen helpen voorkomen, door zowel de pH als het volume van je urine te verhogen. Dit creëert minder gunstige omstandigheden voor de opbouw van mineralen.

Studies hebben aangetoond dat 100 ml citroensap elke dag genoeg kan zijn om nierstenen te voorkomen bij mensen die in het verleden aan deze problemen hebben geleden.

6. Bescherming tegen ijzertekort
IJzergebrek komt vrij veel voor en treedt op als je niet genoeg ijzer binnenkrijgt van het voedsel dat je eet.

Citroenen bevatten wat ijzer, maar ze helpen in de eerste plaats ijzergebrek te voorkomen door de opname van ijzer uit ander voedsel te verbeteren.

7. Vermindering van kankerrisico
Een dieet rijk aan groenten en fruit kan volgens onderzoek bepaalde soorten kanker helpen voorkomen.

Tot dusverre zijn er zeer weinig sterke bewijzen, en dus is meer onderzoek in het veld nodig, maar sommige studies hebben aangetoond dat mensen die veel citrusvruchten eten, minder snel aan kanker lijden.

8. Slechte adem
Er zijn veel manieren om slechte adem te genezen. Een daarvan is om citroenen te consumeren. Dokter Harold Katz, oprichter van de California Breath Clinic, zegt dat je je ademhaling kunt verbeteren door alleen maar te spoelen met citroenwater.

Het citroenzuur stimuleert je sputum en heeft dus een positief effect op je ademhaling.

9. Verbeter de spijsvertering
Citroenen zijn 10 procent koolhydraten, meestal in de vorm van oplosbare vezels en eenvoudige suikers.

De belangrijkste vezels in citroen zijn pectine, een vorm van oplosbare vezels die is gekoppeld aan allerlei voordelen voor de gezondheid. Deze vezels kunnen uw maaggezondheid verbeteren.

Om de voordelen van citroenvezels te krijgen, moet je veel citroenen eten, inclusief de schaal (ewww). Kook water en giet er een kopje van terwijl het nog heet is. Snij een of twee plakjes citroen en plaats ze er in.

10. Lagere cholesterol
Van flavonoïde stoffen die worden gevonden in citroenen, waaronder diosmin en hesperidin, is aangetoond dat het cholesterol verlaagt, hebben studies aangetoond.

11. Voorkomen van ontstekingen
Citroenen bevatten ascorbinezuur met ontstekingsremmende eigenschappen.

Warm water drinken met citroen is een klassiek wapen tegen verkoudheid en werkt ook goed als ontstekingsremmend middel.

12. Rimpels bestrijden
Citroen beschermt het vezelproteïne-collageen in het lichaam. Het neemt af naarmate we ouder worden, waardoor rimpels ontstaan.

13. Witte tanden
Gele tanden? Citroenen kunnen helpen!

De Amerikaanse arts, dokter Oz, raadt aan om citroensap en zuiveringszout te mengen en het mengsel vervolgens op je tanden aan te brengen. Na één minuut moet je de pasta verwijderen om het glazuur niet te beschadigen.

Dus daar hebben we verschillende redenen om te beginnen met het drinken van citroenwater en het eten van meer citroenen.

Ik had geen idee hoe goed ze zouden kunnen zijn voor je lichaam in het algemeen. Daarnaast is het gemakkelijk om een kruik met citroenwater te maken en een koel drankje te drinken wanneer je dorst hebt.

Druk op delen zodat meer van je vrienden de voordelen van deze zure vrucht kunnen ontdekken!
[fblike]