Search
Close this search box.

Ondanks oproer produceert Playmobil toch Zwarte Piet-poppetjes.

Nadat Playmobil in 2014 stopte met de productie van Zwarte Piet-poppetjes, werd de fabricatie ervan naar verluidt onlangs weer opgestart. De Duitse speelgoedgigant laat weten dat het om een eenmalig initiatief gaat op uitdrukkelijke vraag van enkele retailers. De poppetjes zien er, ondanks de hele discussie, overigens nog altijd hetzelfde uit als vroeger: zwart en met vuurrode lippen.

Het Zwarte Piet-debat bleef niet beperkt tot de Sinterklaasintrede en publieke verschijning, maar ging ook over het speelgoed. Na kritiek in 2014 kondigde Fisher Price aan om geen Zwarte Pieten-poppetjes meer te maken omdat ze geen “negatieve stereotypering” wilden steunen. Tegelijk besloot ook Playmobil om de productie van de poppetjes stop te zetten. Volgens het bedrijf had dat toen niets met politiek te maken. Ze stopten ermee omdat het “thema afgerond” was.

In verschillende winkels zouden volgens de Belgische krant het Nieuwsblad nu toch weer Playmobil sets van Sinterklaas en Zwarte Piet zijn opgedoken. Marketingmanager bij Playmobil, Leen Van Reeth verklaarde aan de krant: “We maken ze weer op verzoek van enkele retailers.” Naar verluidt kozen ze voor de klassieke beeltenis van Zwarte Piet op uitdrukkelijke vraag van de kinderen die hem een aantal eigenschappen zouden gegeven hebben.

Het is niet geweten welke winkelketens de sets bestelden. In België zijn ze alvast te vinden bij Dreamland en Colruyt. Hanne Poppe, woordvoerder van Colruyt, laat weten: “Het is een heel populair product, er is veel vraag naar. We hopen dat er geen controverse van komt, want voor ons is Sinterklaas in de eerste plaats een kinderfeest.”