Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met deze tips houd je wespen op afstand en word je niet gestoken

Begin jij al te gillen als je een wesp ziet? Blijf je verstijfd zitten of ga je om je heen slaan? Dan hebben we slecht nieuws voor je, want de komende periode zit er een flinke wespenplaag aan te komen. Daar kunnen we helaas niets aan veranderen, maar we kunnen wel tips geven om de kans zo klein mogelijk te maken dat je gestoken wordt. In augustus zullen er namelijk veel meer wespen zijn dan vorige jaren. Zo houd je wespen op afstand!

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar raak niet in paniek!

Rustig blijven
Ja, we weten dat je niet gestoken wil worden. Je raakt in paniek, springt uit je stoel en rent weg. Of misschien ga je uit paniek wel om je heen slaan. Doe dit juist niet! Blijf gewoon rustig zitten en beweeg je niet. De wesp zal je niet zomaar steken, alleen als hij klem komt te zitten. Een wesp steekt vooral als hij in paniek is, dus als jij in paniek bent is de kans juist groter dat je gestoken wordt. Dus, doe de volgende keer als je een wesp ziet alsof je een levend standbeeld bent en wacht tot hij weg is.

Zoet
Je kunt er waarschijnlijk niet omheen, want wespen komen op iedere kans op zoetigheid af. Dus, tenzij je van plan was de hele zomer binnen te zitten, zul je er wel een paar tegenkomen. Om de kans te verkleinen dat ze jou moeten hebben, kun je een aantal dingen doen. Draag zo weinig mogelijk deodorant en parfum (kies voor een geurloze deodorant, bijvoorbeeld). Wespen komen af op zoete geuren, dus je wil niet dat ze jou als lekker hapje zien.

Bloempje
Andere manieren om wespen op afstand te houden zijn door felle kleding links te laten liggen. In felle kleuren geel, paars, rood en blauw zie je er uit als een prachtig gekleurd bloemenveld en dus een perfect, zoet hapje voor de wesp. Wit, groen en lichtbruin vinden ze niet aantrekkelijk, dus deze neutrale kleuren zijn beter.

Eten
Als je buiten eet of drinkt, dek dan je eten en drinken af als je het niet gebruikt. Wespen zijn op zoek naar (zoet) eten en willen dus best even van jouw bordje mee smikkelen. Door alles af te dekken komen ze er minder gauw op af. Ook komen ze op eiwitrijk voedsel, dus vlees- en vissoorten zijn ook een aantrekkelijke bron.

We hebben ook een aantal (natuurlijke) trucjes waarmee je wespen op afstand kunt houden op rij gezet. Lees deze op de volgende pagina.