Search
Close this search box.

Mensen die vroeg kerstversieringen ophangen zijn gelukkiger en leven langer, zegt expert

Kerstdecoraties hebben een heel speciale plaats in mijn huis en hart. Maar ik zet ze niet op tot de 12e dag voor Kerstmis, soms later. Mijn vrouw zou het geweldig vinden als ze al eerder worden opgezet.

Misschien is het tijd om deze gewoonte te veranderen en ze in november op te zetten. Het blijkt dat mensen die vroeg kerstversieringen ophangen gelukkiger, gezonder en vriendelijker zijn.

Een studie gepubliceerd door het Journal of Environmental Psychology toont dat kerstversiering invloed kan hebben op je mentale en sociale welzijn.

Steve McKeown, psychoanalyticus en eigenaar van de McKeown-kliniek, zei dat veel mensen deze feestdecoraties associëren met hun kindertijd, volgens UNILAD.

“In een wereld vol stress en angst houden mensen ervan om dingen te associëren die hen gelukkig maken en kerstdecoraties roepen die sterke gevoelens van hun jeugd op,” zei McKeown.

Volgens psychotherapeute Amy Morin maakt het nostalgische gevoel ons beter in het begrijpen van onszelf.

“Het kan een bitterzoet gevoel zijn. Misschien dienen de feestdagen als herinnering aan wanneer een geliefde nog leefde. Of misschien laat een kerstboom ons herinneren aan hoe het leven was toen ze nog in de kerstman geloofden. Voor mensen die een geliefde hebben verloren, kunnen de feestdagen dienen als herinnering aan de gelukkige tijden die ze in het verleden met die persoon hadden. Vroeg decoreren kan hen helpen zich meer verbonden te voelen met dat individu, “vertelde Morin aan Unilad.

Vriendelijk teken
Als het gaat om je sociale leven, is het een goed idee om vroeg kerstversieringen op te hangen, want het is een teken dat je vriendelijker bent en beschikbaar voor je buren.

Als onderdeel van de studie van het tijdschrift werden de deelnemers huizen met kerstversiering getoond en die zonder. Degenen die kerstversiering hadden, werden als meer “vriendelijk en samenhangend” beschouwd.

Kerstversieringen vullen je met een gevoel van nostalgie, het lijkt hetzelfde te gelden voor anderen in jouw buurt.

Kunnen kerstversieringen de dokter helpen weg te blijven? Ja misschien. Wanneer je je gelukkig voelt, laat je lichaam “gelukkige hormonen” zoals endorfine, dopamine en serotonine in je hersenen vrij. Deze hormonen zijn natuurlijke analgetica, verbeteren je geheugen- en energieniveau, verminderen depressie en stimuleren je immuunsysteem.

Tag iemand die van kerstversiering houdt!
[fblike]