Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meiden willen verkrachtingen stoppen – hun briljante uitvinding kan levens redden

De muziek op het feest staat hard. Om te horen wat haar vriendin zegt, draait het meisje haar hoofd, waardoor ze haar drankje even uit het oog verliest. Net genoeg tijd voor iemand om iets in het drankje te doen. Een jongen heeft haar staan observeren en heeft gewacht op het moment dat ze weg zou kijken. Even later voelt het meisje zich niet zo lekker en stommelt naar de toiletten. En dat is het moment dat ze wordt aangerand.

Veel verkrachtingen beginnen ermee dat het slachtoffer gedrogeerd wordt, iets wat Carolina, Susana en Victoria, drie scholieren, wilden stoppen. Ze besloten de koppen bij elkaar te steken en bedachten een uitvinding die verkrachters zou ontmaskeren voordat ze toe konden slaan.

Susana Capello, Carolina Baigorri en Victoria Roca hebben hun middelbare school nog niet eens afgemaakt maar kunnen nu al een uitvinding worden toegeschreven die levens zou kunnen redden. ´Smart Straw´ is een rietje dat het aangeeft als er drugs in je drankje zitten, waardoor elk potentieel slachtoffer gewaarschuwd wordt voordat ze eventueel verkracht zouden kunnen worden.

¨Het is een enorm groeiend probleem, ons doel is om de statistieken omlaag te laten gaan,¨ vertelt Susana Capello aan Miami Herald.

GHB en ketamine zijn de meest voorkomende zogenoemde ¨verkrachtingsdrugs¨ en worden regelmatig in het glas gedaan van potentiële slachtoffers, waardoor ze bewusteloos raken en ze een makkelijker doelwit worden voor verkrachters. Susana, Victoria en Carolina’s doel was een manier vinden om het aan te geven als er iets in een glas zat, aangezien het lastig gaat om de hele tijd je blik op je glas te houden als je op een feest bent.

Als jonge meiden waren Susana, Victoria en Carolina er klaar mee met hoe moeilijk het was voor vrouwen om een drankje aangeboden te krijgen in een bar. Ze dachten dat het waardevol kon zijn voor vrouwen om zeker te weten – en toch op een stiekeme manier – of er iemand was die iets in hun drankje had gedaan.

Het resultaat was een rietje dat blauw wordt als het in een drankje wordt gestopt waar GHB of ketamine in zit.

¨We hadden er echt een passie voor dus we bleven zoeken naar een oplossing,¨ zegt Susana.

Het harde werk heeft zich uitbetaald. De drie meiden hebben de eerste prijs gewonnen in de Miami Herald’s competitie rondom het beste businessplan. Hun volgende doel is een patent op het rietje te krijgen zodat ze de uitvinding in grote massa´s kunnen produceren om zo nog meer levens te redden.

Jonge mensen zijn onze toekomst en dankzij mensen als Susana, Carolina en Victoria wordt de wereld een betere plek. Deel dit om hun harde werk om verkrachting tegen te gaan te verspreiden.
[fblike]