Zoek
Sluit dit zoekvak.

Máxima vreest familiedrama

Juist op het moment dat koningin Máxima meer dan ooit behoefte heeft aan rust, rijzen er nieuwe, serieuze zorgen. Met angst en beven moet de koningin een juridische procedure afwachten die voor haar op een drama kan uitlopen!

Julio Poch
In sommige media werd vorige week met verbijstering gereageerd op de uitgelekte informatie in de zaak Julio Poch. Door oplettende lezers van Story niet. Al meer dan vier maanden terug berichtten wij immers over deze kwestie. De zaak gaat over de ten onrechte gesuggereerde betrokkenheid van piloot Julio Poch bij de zogenaamde dodenvluchten in Argentinië onder het voormalige bewind van dictator Jorge Videla. Bij deze vluchten werden tegenstanders van het regime gedrogeerd en boven de oceaan uit vliegtuigen gegooid. Julio Poch zou een van die ‘horrorpiloten’ zijn geweest.

Transavia-piloot
Daar was echter geen enkel bewijs voor. Onlangs is ook nog eens gebleken dat de Nederlandse staat er eigenhandig voor heeft gezorgd dat Julio met een onwettelijke list aan Argentinië werd uitgeleverd. Julio zat daar acht jaar lang ten onrechte in voorarrest. Verschillende getuigen, onder wie enkelen zelfs onder ede, verklaarden dat de Nederlandse staat de voormalige Transavia-piloot bewust slachtofferde vanwege ‘een hoger belang’. En dat laatste zinnetje zou weleens een nieuwe nachtmerrie kunnen inluiden voor koningin Máxima!

Het bovengenoemde ‘hoger belang’ was volgens meerdere getuigen namelijk het belang van haar vader Jorge Zorreguieta, die als staatssecretaris en minister van Landbouw onder dictator Videla diende. Het feit dat Jorge’s naam in verband werd gebracht met het moorddadige regime was sowieso al een doorn in het oog van onze regering. Om die reden ontbrak hij immers op de bruiloft van zijn dochter en Willem-Alexander. In de jaren daarna was Jorge echter wel welkom in Nederland en de discussie over zijn verleden verstomde voorts vrij snel. Maar met de nieuwe ontwikkelingen rond Julio Poch dreigt de beerput rond Máxima’s vader opnieuw open te gaan!

Nieuw onderzoek
Jorge’s naam werd voor het eerst gerelateerd aan deze zaak door een artikel in Vrij Nederland, waarin werd gesuggereerd dat Nederland de zaak-Poch zou laten liggen vanwege de vader van Máxima. Het blad schreef dat de autoriteiten vreesden dat als Julio zich hier zou moeten verantwoorden voor zijn activiteiten onder het Videla-regime, ook de vraag zou rijzen waarom Jorge hier dan wel welkom zou zijn. Het artikel was aanleiding om uit het niets een nieuw onderzoek naar Julio Poch te starten. Dit bleek uit verklaringen van verschillende politiefunctionarissen in een geheim dossier, dat in handen kwam van onderzoeksprogramma Argos.

Vrij Nederland
‘Alles werd anders nadat Vrij Nederland in oktober 2007 dat artikel plaatste,’ vertelde een politiefunctionaris in het programma. ‘Daarin werd gesuggereerd dat Nederland de zaak liet liggen vanwege de vader van Máxima. Toen kregen we te horen: Jullie moeten er serieus naar kijken. Dit kwam rechtstreeks van de toenmalige minister van Justitie zelf (Ernst Hirsch Ballin – red.).’ Nog alarmerender was de verklaring van Pochs werkgever, oud-directeur van Transavia Michiel Meijer. Hij verklaarde onder ede dat een officier van Justitie hem had toevertrouwd ‘dat er in die zaak van Poch hogere belangen dienden en dat die te maken hadden met Zorreguieta en het koningshuis’.

Uitputting
Genoeg reden tot vuurwerk in de bodemprocedure in de zaak rond Poch, die voor dit voorjaar op de rol staat. Een explosieve zaak, die door onze koningin met angst en beven tegemoet zal worden gezien. In de rechtszaal zal immers de naam van haar vader Jorge zeker vallen en de discussie over zijn verleden zal opnieuw volop in de schijnwerpers komen te staan! Een nachtmerrie voor Máxima, die begrijpelijkerwijs gruwt bij de gedachte dat de naam van haar vader opnieuw door het slijk zal worden gehaald. Als het daar al bij blijft…

Ramp-zalig
Werkelijk ramp-zalig zou het zijn als ook nog eens zou blijken dat Máxima en Willem-Alexander op de hoogte waren van de schimmige gang van zaken rond Julio Poch. En mocht dit het geval zijn, dan is het zeker niet uitgesloten dat ook die informatie boven tafel gaat komen. Story bracht vorige week het nieuws dat er grote zorgen zijn om Máxima, die volgens meerdere bronnen de uitputting nabij zou zijn.
Bron: Story