Martien Meiland is blind aan rechteroog: ‘Ik stak er dus een schaar in’

Het nieuws rondom de familie Meiland houdt maar niet op. Zo heeft Martien deze week in Story een boekje opengedaan over het kleurverschil in zijn ogen. Dit is geen aangeboren verschil, maar heeft een hele andere oorzaak… en hij is blind aan één oog.

Als je fan bent van het programma Chateau Meiland, dan is het je vast opgevallen dat de ogen van Martien heel bijzonder zijn: ze hebben twee verschillende kleuren. Zo’n 1 op de 250.000 mensen wordt geboren met twee verschillende oogkleuren. Deze natuurlijke afwijking wordt heterochromie genoemd. Bij Martien is de zwarte vlek in zijn rechteroog echter niet aangeboren, maar het gevolg van een heftig ongeluk dat hij had als klein kind.

Martien Meiland is blind
Het gebeurde tijdens een knutselmiddag toen hij vier jaar oud was. “Ik heb mezelf met een schaar in mijn rechteroog gestoken tijdens het plakken en knippen, zoals kinderen dat doen. Daardoor ontstond dit kleurverschil”, vertelt Martien aan Story. Maar helaas bleef het niet bij een kleurverschil. “Ik zie sinds dat ongeluk helemaal niets meer met mijn rechteroog.”

Achter het stuur
En dat is best een lastige handicap: als het zicht in een van de twee ogen wegvalt, kun je diepte minder goed inschatten. Toch zien we Martien in de realityshow Chateau Meiland vaak achter het stuur zitten. Is dat wel veilig? Martien zegt van wel: “Ik kan me voorstellen dat het een probleem zou zijn als zoiets op latere leeftijd gebeurt. Maar ik weet eigenlijk niet beter en ondervind er geen grote hinder van. Wel heb ik een dode hoek aan mijn rechterzijde. Als iemand aan die kant naast me staat, zie ik diegene niet. Nee, er heeft nooit iemand moeilijk over mijn oog gedaan wat betreft het rijbewijs.”

Goede tip
Volgens Martien valt het veel mensen later pas op dat hij twee verschillende oogkleuren heeft. “Veel mensen valt het trouwens pas op bij een bepaalde lichtval.” Als mensen jaloers zijn op het unieke kleurverschil, heeft hij nog wel een goede tip. “Laatst zei iemand tegen me: ‘wat heb jij eigenlijk mooie ogen’. Toen zei ik: ‘moet je een schaar in je oog steken, dan krijg jij het ook!’”

Bron | Story, Margriet Beeld | Instagram