Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maak het fornuis schoon: 6 efficiënte trucjes tegen vuile ovens

Inductiekookplaten besparen je niet alleen veel energie in vergelijking met oude gas – en elektrische fornuizen, ze zijn ook makkelijker schoon te maken. Althans, dat vertellen de fabrikanten tenminste.

Tot er een beetje water overkookt, of wanneer je olie morst uit de pan of indien je eten verbrandt op de stoof.

De industrie weet dit en verkoopt een heel aanbod producten om glazen kookplaten schoon te maken. Er is absoluut niets verkeerd ermee, behalve dat ze duur zijn, behalve dat ze aan de duurdere kant zijn.

Maar omdat je ongeveer hetzelfde effect hebt met bepaalde ingrediënten die je al in huis hebt, dacht ik om toch even 6 efficiënte trucjes te delen zodat je kookplaat terug gloednieuw is.

DEEL TWEET

1. Citroensap
Het zuur in citroenen werkt niet alleen heel goed tegen vet, maar ook tegen bacteriën. Daarnaast doet het ook nog eens je kookplaat glanzen.

Pers een beetje citroensap op je kookplaat, of snijd een citroen in twee en schrob ermee tegen de vuile plekken. Veeg dan het oppervlak schoon met een natte doek.

2. Azijn en bakpoeder
Was de pot waarin je pasta kookte te klein of plakten de aardappelen aan de stoof tijdens het koken? Deze oplossing is perfect om aangebakken vuil te verwijderen.

Wat je nodig hebt:

  • Azijn
  • Bakpoeder
  • Afwasmiddel
  • Handdoek

Giet wat azijn op de kookplaat, en strooi er daarna wat bakpoeder over. Verspreid het mengsel met een in bevochtigde doek. Laat het spul inwerken gedurende enkele minuten, of ’s nachts als je daar de tijd voor hebt. Dan zou je het vuil makkelijk moeten kunnen verwijderen met een doek!

3. Water
Als je verbrande voedingsresten niet makkelijk weg krijgt, giet dan wat water op je fornuis. De rand van het fornuis is meestal hoger, zo kan je er een klein laagje water in gieten.

Giet bakpoeder rond de kookplaten, en giet er dan kokend water op. Schraap voorzichtig het afval weg met een krabber of staalwol.

4. Suikerklontjes
Het klinkt misschien raar, maar heel wat mensen gebruiken eigenlijk suikerklontjes om etensresten weg te krijgen!

Het beste van al? Het werkt en de meeste mensen hebben vaak al suikerklontjes in huis.

5. Krantenpapier, as en water
Een inductiekookplaat schoonmaken met een stukje krantenpapier ondergedompeld in as van een houten kachel, kan wonderen doen.

Maak een beetje krantenpapier nat en dop het in as van je kachel (als je dit hebt natuurlijk). Veeg daarna het oppervlak schoon, en kijk hoe het vuilnis verdwijnt. Nadien kan je het glas schoonmaken met een doek of wat krantenpapier.

6. Tandpasta
Probeer je kookplaten schoon te krijgen met een klein beetje tandpasta en een spons.

Als de kookplaten echt ranzig zijn, kan je een beetje tandpasta aanbrengen en dan opnieuw schoonmaken. Maak schoon met warm water en je hebt opnieuw glanzende kookplaten.

Een propere kookplaat doet de hele keuken er netjes en mooi uit zien. Met deze 6 tips kan je de oppervlakte schoonmaken zonder dure of chemische producten.

Heb jij soms handige schoonmaaktips? Deel ze op Facebook!
[fblike]