Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leraar die tegen kanker vecht, heeft geen ziektedagen meer voor chemokuur. Post hartverscheurende oproep.

“Kanker” is een van de meest gevreesde woorden in onze samenleving. Het is een ziekte die je leven kan kosten, ongeacht hoe hard je er ook tegen vecht.

Als je ooit een vriend of geliefde hebt gehad die tegen deze vreselijke ziekte moest vechten, weet je wat we bedoelen. Kankerbehandelingen lijken bijna zo verschrikkelijk als de ziekte zelf, en ze maken het alledaagse leven vrijwel onmogelijk.

Duizeligheid, zwakte en complicaties van chemotherapie maken van een normaal schema een titanenwerk. Dat is ook de strijd die Robert Goodman, een leraar aan de Palm Beach Gardens Community High School, moest ondergaan.

Goodman kreeg in april de diagnose van darmkanker stage 3. Hij begon meteen aan de behandelingen.

Twee keer per week moest hij chemotherapie ondergaan. Dan op 4 mei onderging hij een operatie.

https://www.facebook.com/RobertGoodmanBand/posts/10216181769198270

“Het viel toevallig samen met het begin van de zomer, dus ik had precies voldoende ziektedagen om te herstellen van de operatie en dan moest ik in juni de hele zomer met chemo beginnen”, zei hij. “Ik had nooit de energie voor een hele dag. Ik voelde me ellendig. Na elke chemobehandeling duurt het een week om me weer 70 procent te voelen.”

Naarmate het nieuwe schooljaar dichterbij kwam, begon Goodman zich zorgen te maken. Als hij zich niet door de zomer kon slaan, hoe zou hij dan kunnen afrekenen met drukke klaslokalen?

Goodman gaf al 23 jaar les aan de school. Hij wist dat hij om 5 uur ’s morgens zou moeten opstaan. De school had een beleid waardoor hij in aanmerking zou komen voor catastrofaal ziekteverlof. Daarvoor had Goodman wel nog eens 20 opeenvolgende ziektedagen extra nodig, wat hem in een lastig parket plaatste.

Dus probeerde hij het op een andere manier. Hij postte een foto van zichzelf op Facebook van hoe hij chemo ondergaat en vroeg leraren in Florida om ziektedagen aan hem te doneren.

https://instagram.com/p/Blbh4PvAUfT/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

“Als ik nog 20 ziektedagen kan krijgen van leraren of ambtenaren van de gemeente dan kan ik nog 12 weken chemobehandeling ondergaan. Dat zou genoeg moeten zijn om minstens de behandeling af te maken”, schreef hij.

Voor een leraar is het niet meteen eenvoudig om ziektedagen te doneren. Om dat te kunnen doen moeten ze zelf 96 ziektedagen hebben en minstens 6 jaar voor een school gewerkt hebben.

Maar toch maakten ze het waar. Binnen vier dagen doneerden leraren vanuit de hele staat 75 ziektedagen aan hem.

“Iedereen kan kanker krijgen, maar niet iedereen is bereid om te helpen”, zei Goodman overweldigd door de steun.

[fblike]