Search
Close this search box.

Lees dit en je zult begrijpen waarom je iemand nooit van te voren moet beoordelen

We hebben allemaal onze gebreken. Ik weet zeker dat iedereen minstens één ding kan bedenken dat ze graag zouden willen veranderen als ze dat zouden kunnen.

Desondanks zijn we vaak erg snel om andere mensen te beoordelen en schade te berokkenen met onze daden en woorden.

Maar de waarheid is dat niemand hun uiterlijk is – we zijn allemaal zoveel meer. Het doel van dit verhaal is om mensen verder te laten kijken dan de schijn, en in plaats daarvan naar de binnenkant te kijken.

Dit verhaal is misschien wel fictief, maar de boodschap erachter is zo belangrijk dat het massaal gedeeld zou moeten worden.

Het verhaal begint met een man die in het vliegtuig stapt en zijn stoel naast het raam neemt. Het is een gewone vlucht, van Tokyo naar Hong Kong.

Maar wanneer een vrouw met overgewicht naast hem gaat zitten, wordt zijn ergste nachtmerrie plots realiteit.

“‘Hoi! Hoe gaat het met je?’

De vrouw glimlachte toen ze naast me ging zitten. Ze liet zich langzaam zakken, en vulde de hele stoel met haar achterwerk.

Ze ging comfortabel zitten en liet haar enorme arm op onze gemeenschappelijke armsteun vallen. Haar immensheid verzadigde de ruimte om ons heen, waardoor ik en mijn stoel in het niet vielen.

Ik kromp ineen en leunde naar het raam.

Ze leunde naar me toe en herhaalde haar begroeting met een vrolijke, vriendelijke stem. Haar gezicht torende boven mijn hoofd en dwong me om te draaien om naar haar te kijken. ‘Hallo,’ antwoordde ik met duidelijke afkeer. ‘

“Ik draaide me om en staarde uit het raam van de cabine, denkend aan de lange uren van ongemak die ik met dit monster naast me zou beleven.

Ze stootte me aan met haar vlezige arm. ‘Mijn naam is Laura. Ik kom uit Groot-Brittannië. En jij? Japan?’

‘Maleisië,’ blafte ik.

‘Het spijt me zeer! Accepteer je mijn oprechte verontschuldiging? Kom, schud mijn hand. Als we zes uur zij aan zij op deze vlucht doorbrengen, kunnen we maar beter vrienden worden, denk je ook niet? ‘Een palm zwaaide voor mijn gezicht. Ik schudde de hand met tegenzin, nog steeds stil.

Laura begon een gesprek met mij, zonder acht te slaan op mijn onvriendelijke reacties. Ze praat opgewonden over zichzelf en haar reis naar Hong Kong om haar vrienden te zien. Ze ratelde een lijst af met dingen die ze ging kopen voor haar studenten in het internaat waar ze les gaf.

Ik antwoordede telkens met één woord op haar vragen over mij. Haar stem was warm en zorgzaam. Ze was attent en gedienstig toen we drankjes en maaltijden kregen geserveerd, zodat ik voldoende bewegingsvrijheid op mijn stoel had. ‘Ik wil je niet afschrikken met mijn olifantenmaat!’ Zei ze met uiterste oprechtheid.

Tot mijn verbazing opende haar gezicht, dat mij uren geleden zoveel afkeer gaf, levendig en kalm tegelijk. Ik kon het niet helpen, maar langzaam opende ik mij ook.

Laura was een interessante gesprekspartner. Ze was goed belezen in veel onderwerpen, van filosofie tot wetenschap. Ze veranderde een ogenschijnlijk onbelangrijk onderwerp in iets om te ontdekken en te begrijpen. Haar opmerkingen waren humoristisch en inspirerend. Toen ons onderwerp zich tot culturen richtte, was ik aangenaam verrast door haar intelligente opmerkingen en goed doordachte analyses.

Tijdens ons gesprek slaagde Laura erin om elk cabinepersoneel dat ons bediende weg te laten lachen om haar grappen.

Toen een stewardess onze borden opruimde, maakte Laura een aantal grappen over haar gewicht. De stewardess brulde van het lachen toen ze Laura’s hand greep: ‘Je maakt mijn dag!’

De daaropvolgende minuten luisterde Laura aandachtig en gaf aanwijzingen voor het gewichtsprobleem van de stewardess. De dankbare bediende zei voordat ze wegreed: ‘Ik moet werken. Ik kom later terug en praat er met je over. ‘

Ik vroeg aan Laura: ‘Heb je er ooit aan gedacht om wat af te vallen?’

‘Nee. Ik heb hard gewerkt om zo dik te worden. Waarom zou ik het willen opgeven? ‘

‘U maakt zich geen zorgen over hart- en vaatziekten die gepaard gaan met overgewicht?’

‘Helemaal niet. Je krijgt alleen de ziekten als je je de hele tijd zorgen maakt om je gewicht. Je ziet advertenties van afslankingscentra die zeggen: “Bevrijd jezelf van je extra bagage zodat je vrij bent om jezelf te zijn.” Het is onzin! Je bent alleen bevrijd als je je comfortabel voelt over wie je bent en hoe je eruit ziet op elk moment van de dag en elk moment van het jaar! Waarom zou ik mijn tijd willen verspillen aan afslankregimes wanneer ik zoveel andere belangrijke dingen te doen heb en zoveel mensen om vrienden mee te zijn? Ik eet gezond en loop regelmatig; Ik ben zo groot omdat ik groot ben geboren! Er is meer in het leven dan je de hele dag zorgen maken over het gewicht. ‘

Ze nipte van haar wijn. ‘Trouwens, God geeft me zoveel geluk dat ik een groter lichaam nodig heb om alles vast te houden! Waarom zou ik afvallen om mijn geluk te verliezen? “Overrompeld door haar redenering, grinnikte ik.

Laura ging verder. ‘Mensen zien me vaak als een dikke dame met grote boezems, grote dijen en een grote bodem waar niemand nog eens naar zou kijken. Ze zien me als een slobber. Ze denken dat ik lui ben en geen wilskracht heb. Ze hebben ongelijk. ‘

Ze hield haar glas omhoog naar een passerende stewardess. ‘Meer van deze prachtige wijn, alstublieft.’ Ze glimlachte lieflijk naar de bediende. ‘Geweldige service van je crew. God zegene jullie allemaal. ‘

Ze wendde zich tot mij: ‘Ik ben eigenlijk een slank persoon van binnen. Ik ben zo vol energie dat mensen me niet kunnen bijhouden. Dit extra vlees is hier om me af te remmen, anders loop ik overal achter mannen aan! ‘

‘Drommen mannen achter je aan?’ Vroeg ik schertsend.

‘Natuurlijk doen ze dat. Ik ben gelukkig getrouwd, maar mannen blijven me aanbidden. De meesten van hen hebben relatieproblemen en ze hebben iemand nodig om te vertrouwen. Om de een of andere reden willen ze graag met me praten. Ik denk dat ik een psycholoog had moeten zijn in plaats van een schoolleraar! ‘

Laura zweeg even voordat ze peinzend zei: ‘Weet je, de relatie tussen mannen en vrouwen is zo ingewikkeld. Vrouwen aanbidden mannen en noemen hen, “liefje”, totdat ze ontdekken dat er tegen hen gelogen is, en dan veranderen ze in bittere kalebassen! Mannen houden zoveel van vrouwen dat ze hen als hun zielsverwanten zien totdat ze naar hun creditcardrekening kijken, en dan worden vrouwen duivels met drietanden! ‘

Het boeiende gesprek van Laura had de vlucht veranderd in iets ontzettend plezierigs. Ik was ook gefascineerd door de manier waarop mensen naar haar toe werden getrokken. Tegen het einde van de vlucht stond bijna de helft van het cabinepersoneel bij ons in de buurt van het gangpad, lachend en een grapjes makend met Laura. De passagiers om ons heen deden ook mee aan de vrolijkheid. Laura stond in het middelpunt van de belangstelling en vulde de cabine met heerlijke warmte. ‘

Toen we elkaar in de aankomsthal op de Kai Tak-luchthaven in Hong Kong vaarwel zeiden, zag ik haar naar een grote groep volwassenen en kinderen toe lopen. Gelach klonk toen de groep Laura omhelsde en kuste. Ze draaide zich om en knipoogde naar me.

Ik was stomverbaasd toen het besef indaalde: Laura was de mooiste vrouw die ik ooit in mijn leven had ontmoet. ‘

Wat een verhaal! De boodschap erachter is niet alleen belangrijk, maar iets dat iedereen moet zien en waarderen.

Vind je ook dat Laura klinkt als een fantastische vrouw? Deel het als je het ermee eens bent. Laat ook je gedachten achter en reageer hieronder!
[fblike]