Search
Close this search box.

Kinderen in weeshuis werden mishandeld en seksueel misbruikt door nonnen en priesters.

Kinderen werden seksueel misbruikt, geslagen en vernederd terwijl ze in angst moesten leven in een weeshuis geleid door een religieuze orde.

Kinderen in het weeshuis van het Smyllum Park weeshuis in Lanark in Schotland, alsook die van het Bellevue House in Rutherglen, werden geslagen met dingen als kruisbeelden, lederen riemen en een hondenleiband. Dat concludeerde de Schotse Jeugdbescherming na een doorgedreven onderzoek.

Geslagen worden was “een normaal aspect van het dagelijks leven” voor sommige kinderen. Het onderzoek besloot dat ze geen liefde, medeleven, waardigheid of comfort vonden in de twee weeshuizen geleid door nonnen van de Katholieke Orde van de Dochters van Liefdadigheid. Bovendien kwam er in het Smyllum weeshuis ook seksueel misbruik aan het licht.

“Kinderen werden seksueel misbruikt door priesters, een priester in opleiding, nonnen, personeelsleden en een vrijwilliger”, luidt het.

Veder moesten de kinderen wrede bestraffingen ondergaan wanneer ze in hun bed geplast hadden, werden ze emotioneel mishandeld, gedwongen om te eten en andere misbruikende praktijken.

Vanaf november vorig jaar werden er meer dan 54 getuigen gehoord over hun ervaringen in de weeshuizen, die gesloten werden in 1981 en 1961.

Het onderzoek kwam er om aanbevelingen te kunnen formuleren voor huidige weeshuizen en kinderdagverblijven geleid door grote organisaties.