Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kind (2) besmet met coronavirus ligt op intensive care van ziekenhuis

Een tweejarig kind dat is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus, wordt behandeld op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in Potsdam nabij Berlijn. De ouders en twintig medewerkers van het hospitaal werden ondertussen ook getest, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

Medewerkers

De peuter uit Berlijn zou een longontsteking hebben, maar niet in levensgevaar verkeren. Meer dan 20 medewerkers van de Ernst von Bergmann-kliniek kwamen in ‘direct zorgcontact’ met de jonge patiënt die wordt behandeld op een speciale intensivecareafdeling voor kinderen. Zij werden net zoals de ouders van de peuter getest op het nieuwe coronavirus, maar die resultaten zijn nog niet beschikbaar.

Volgens Thomas Erler, directeur van de kliniek, kan de verspreiding van het virus naar andere kinderen worden voorkomen door bepaalde quarantainemaatregelen op de afdeling in acht te nemen. De intensive care zal operationeel blijven, zo maakt hij zich sterk.

De betrokken medewerkers zouden volgens de aanbevelingen van het befaamde ‘Robert Koch Instituut’ – een federaal onderzoeksinstituut dat verantwoordelijk is voor ziektebestrijding en preventie – nochtans veertien dagen in thuisisolatie moeten gaan. “Maar dat zou de werking van de afdeling helemaal in het gedrang brengen”, verklaarde Kristina Böhm van de Ernst von Bergmann-kliniek.

1.850 gevallen, drie overlijdens

In Duitsland zijn inmiddels al 1.850 gevallen geregistreerd van besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit de analyse die persbureau dpa heeft gemaakt aan de hand van de laatste gegevens uit alle deelstaten. De grootste brandhaarden zijn zoals voorheen Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg.

Het door dpa becijferde aantal is aanzienlijk groter dan op de officiële site van het Robert Koch Instituut (RKI). Daar stond de teller woensdagmiddag op 1.296. De organisatie tekende daarbij aan dat alleen besmettingsgevallen zijn opgenomen die via de officiële bronnen zijn gemeld. “Daardoor ontstaat altijd enig tijdverlies, zeker in deze dynamische situaties”. Het RKI komt aan het begin van de avond met nieuwe cijfers.

Tot dusver zijn in Duitsland drie mensen overleden aan door het longvirus veroorzaakte ziekte Covid-19. Allen woonden in het westen, niet ver van de Nederlandse grens.