Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jongetje overlijdt door astma aanval nadat zijn leraren zijn inhalatietoestel van hem afpakken

Astma is een aandoening die miljoenen mensen treft en meer dan 3 miljoen hiervan zijn kinderen.

Voor de meeste astmapatiënten zijn inhalators een levenslijn en een troost.

Astma komt zo vaak voor dat we vaak vergeten dat het fatale gevolgen kan hebben en als de patiënt zijn inhalator niet bij zich heeft, kan stress de symptomen van een aanval nog erger maken.

Ryan Gibbons was pas 12 jaar oud toen hij op school een astma-aanval kreeg, maar ondanks zijn ouders die hem met een inhalator naar school stuurden, was hij niet beschikbaar wanneer hij deze het meest nodig had.

Tragisch genoeg stierf Ryan na de astma-aanval op zijn school in Ontario, Canada. Zijn school stond hem niet toe zijn inhalator bij zich te houden ondanks bezwaren van zijn moeder en een doktersbriefje.

“Je zou hem een ​​inhalator geven, maar dan zou hij betrapt worden met de inhalator en dan zou hij weggenomen worden”, vertelde zijn moeder Sandra Gibbons aan CBC News Canada.

“Dan krijg ik een telefoontje. Dus het was eigenlijk heel frustrerend. Ik begreep niet waarom. Ik realiseerde me niet dat het beleid eigenlijk stelde dat de voorgeschreven medicatie op kantoor moest zijn. ”

Ryan speelde voetbal met zijn vrienden toen hij een astma-aanval kreeg. Hij had geen toegang tot zijn inhalator omdat deze was opgesloten in de kamer van de directeur.

Zijn bezorgde moeder had herhaaldelijk de kwestie aan de orde gesteld dat Ryan zijn inhalator niet met de school mocht meenemen, maar ze bleven het in beslag nemen.

Na de dood van Ryan lanceerde zijn diepbedroefde moeder een campagne waarin de regering werd opgeroepen om de wet te veranderen.

Drie jaar later waren haar oproepen succesvol en werd de wet van Ryan aangenomen in Ontario, waardoor het voor scholen illegaal was om inhalers weg te houden van kinderen met astma, meldde CBC News.

De president en CEO van Astma Society of Canada, toen de wet werd aangenomen, zei Rob Oliphant zelf als astmapatiënt dat hij wist hoe stressvol het was om zijn inhalator niet in de buurt te hebben.

“Niet alleen hebben hun triggers daadwerkelijk invloed op hun longen … maar de stress van het niet beschikbaar hebben van een puffer kan het zelfs verergeren en het erger maken,” voegde hij eraan toe.