Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jongen van vier sterft een week nadat hij gezwommen heeft – alle ouders moeten deze waarschuwing lezen

Ik kreeg direct buikpijn van dit tragische verhaal.

Als een ouder, probeer ik mijn kinderen voor elk gevaar wat ik zie te behoeden.

Maar wat als het probleem wordt veroorzaakt door een dagelijkse activiteit en de symptomen zich pas uren of dagen later openbaren? Hoe weet je dat deze twee verbonden zijn voordat de tragedie al gebeurd is?

Alle ouders zouden dit moeten lezen.

Het is eindelijk zomer, en daar horen van allerlei leuke activiteiten bij: Familie tripjes naar het strand, picknicken bij een meer en zwemlessen in het lokale zwembad.

Misschien genieten kinderen nog wel het meeste van het zwemseizoen. Hun ouders moeten echter plezier maken balanceren met verzekeren dat hun kinderen veilig zijn.

Of de kinderen nu in de zee zwemmen of spetterend in het kleuterbad zitten. Ouders zijn gewoonlijk extra alert als de kinderen in het water zijn. Omdat het ongeluk in een klein hoekje zit, je hoeft maar met je ogen te knipperen en de tragedie kan toe slaan.

Maar zelfs als je volledig in controle bent, kan het ondenkbare nog steeds gebeuren. Op 29 mei ging de vierjarige Frankie, of Francisco Delgado III, met zijn familie naar het zwembad. Iedereen had plezier. Frankie zijn ouders hielden hem de hele tijd goed in de gaten en alles leek oké.

Maar de dagen erna ontwikkelde Frankie symptomen die nog het meest op griep leken, voordat hij zich weer iets beter voelde.

Bijna een week nadat ze waren gaan zwemmen, werd de vierjarige wakker met extreem veel pijn. Hij schreeuwde en seconden later ademde hij voor het laatst.

Frankie´s vader was bij hem toen het gebeurde. Hij belde direct de hulpdiensten en er stond al snel een ambulance voor de deur om het levenloze lichaam van de jongen naar het ziekenhuis te haasten.

De artsen en verpleegkundigen deden alles wat ze konden, herinnert Tara, Frankie zijn moeder, zich. Ze keek toe terwijl ze het leven van haar zoon probeerden te redden.

Na een tijdje kwamen twee artsen Tara vertellen dat het hen niet gelukt was om kleine Frankie te redden.

De longen van de jongen zaten vol met water en hij was slachtoffer geworden van een zogenaamde ´droge verdrinking´.

Droge verdrinking is te herkennen aan bepaalde symptomen, en als je die snel genoeg erkent en de ouders op tijd medische hulp zoeken, kan het leven van het slachtoffer gered worden. Artsen raden aan om op de drie volgende symptomen te letten bij hun kinderen. Elk van hen kan een indicatie zijn dat de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen.

Symptomen:

  • Moeilijkheden met ademen na het zwemmen
  • Suf of slaperig zijn
  • Vergeetachtigheid of een verandering in gedrag
  • Frankies ouders wouden dat ze dit eerder hadden geweten. Als dat zo as geweest, had hun zoon vandaag de dag nog geleefd. Nu hopen ze dat Frankie zijn dood op zijn minst andere ouders kan waarschuwen. Lees hier meer over droge verdrinking en ´late verdrinking´, wat er erg op lijkt.

    Bekijk en luister hier het verhaal van Frankie zijn moeder:

    Deel dit artikel alsjeblieft met alle ouders die je kent. Samen kunnen we helpen dit belangrijke bericht te verspreiden zodat niet meer kinderen overlijden aan droge verdrinking!
    [fblike]