Jan Smit spreekt voor het eerst openhartig over ziekte – Dit was er aan de hand

“Ik was lichamelijk en mentaal helemaal kapot”. Jan Smit is momenteel herstellende van een burn-out. In februari maakte de zanger bekend te kampen met een burn-out.

Veel woorden maakte de 35-jarige er echter niet aan vuil. Onlangs kwam daar verandering in. In het Vlaamse programma Gert Late Night vertelt Jan voor het eerst openhartig over zijn herstel.

Herstel duurt lang
Tijdens een videobelletje met een van de presentatoren, James Cooke, deelt Jan dat hij te veel hooi op zijn vork had genomen. “Eigenlijk heb ik veel te hard of veel te lang gewerkt.

Uiteindelijk loop je tegen de lamp en komt die man met de hamer en die slaat je in één keer op je achterhoofd. Ik was lichamelijk en mentaal helemaal kapot.”

Inmiddels gaat het een stuk beter met de zanger, maar het volledige herstel gaat nog lang duren. “Het duurt wel heel lang allemaal.

Ze hebben me gewaarschuwd dat het één à twee jaar kan duren voordat je mentaal weer helemaal de oude bent.”

Rust nemen
Door Jans burn-out deed de zanger het een tijdje rustiger aan. Een overvolle agenda zat er voor hem niet meer in.

Jan besloot zich dan ook volledig te focussen op het presenteren van het Eurovisiesongfestival. Helaas valt het zangfestijn dit jaar in het water door de coronacrisis.

“Ik vind het bijzonder jammer dat het songfestival geannuleerd is. Het moest ergens mijn comeback worden.”

Toch ziet Jan het noodgedwongen thuiszitten niet als een straf. “Ik kan nu gelukkig wel echt de tijd nemen om tot rust te komen.”