Zoek
Sluit dit zoekvak.

In het Belgische dorpje Essen zijn alleen de echte Zwartepieten welkom.

Terwijl de “Zwarte Pieten-discussie” in Nederland weer volop losgebarsten is, kiezen ze in het Belgische Essen langs de grens met Nederland bewust uitsluitend voor “zwarte” Zwarte Pieten. De regionale televisiezender ATV ging haar licht opsteken bij een van de vaste Zwarte Piet vertolkers, Silvio van Oevelen, die al meer dan 30 jaar de “hoofdpiet” speelt in Essen.

Silvio is tevens voorzitter van het Sinterklaascomité die de intrede van Sinterklaas organiseert op zondag 18 november. In een interview met de zender verklaarde hij: “Zwarte Piet die is zwart, echt zoals het hoort.”

Zelfs de brievenbus waar de kinderen hun brieven aan de Sint in kunnen posten, heeft de vorm van een Zwarte Piet.

Silvio is zich bewust van de hetze over de figuur van Zwarte Piet, maar zegt dat heel wat mensen bij hem in de winkel speciaal om een Zwarte Piet vragen. Hij verzekert zijn klanten dan altijd, “Ja hoor, anders beginnen we er gewoon niet aan.” In het Belgische Antwerpen worden er bijvoorbeeld alleen maar roetveegpieten gebruikt en volgens Silvio kiezen sommige ouders ervoor om daar weg te blijven en komen ze liever naar Essen.

BEKIJK DE REPORTAGE VAN ATV HIERONDER EN DEEL DIT BERICHT MET JE VRIENDEN!