Zoek
Sluit dit zoekvak.

Iedereen in Nederland opent de deur op deze vreemde manier – als je weet waarom, zal je dit ook willen doen

Al gehoord van de ‘Dutch reach’, de ‘Nederlandse greep’, zeg maar? Klinkt dit bekend in de oren?

Indien je dit nog niet kent, ben je niet de enige. De Dutch Reach heeft waarschijnlijk al heel wat levens gered, zeker bij ons in Nederland.

Het is een techniek om ongelukken te vermijden bij het openen van autodeuren. Je denkt misschien dat het ingewikkeld klinkt, maar geloof me, simpeler kan niet.

Fietsers die geraakt worden door het openen van een autodeur wordt ook wel “dooring” genoemd, en is volgens de League of American Bicyclists de meest voorkomende oorzaak van ongelukken tussen fietsen en auto’s, vooral in grotere steden.

Het is een globaal probleem. In 2011 meldde the Daily Mail dat elk jaar 600 fietsers in het Verenigd Koninkrijk gewond raken door dit type ‘deur’-ongevallen.

In ons land wordt hier op een slimme manier mee omgegaan, om dergelijke ongelukken te vermijden. We noemen het de ‘Dutch reach’.

De techniek bestaat uit het openen van je deur met de verste hand. Open de deur gewoon niet met de hand waarmee je normaal de deur open doet, gebruik de andere. Klinkt niet zo verschillend, maar op deze manier dwing je jezelf om over je schouder te kijken bij het openen van de deur. Zo ben je meer aandachtig om te zien of er toevallig een fietser voorbijkomt.

In Nederland is het intussen ook verplicht om deze techniek aan te leren bij het afleggen van je rijexamen.

Bekijk de video hieronder om er meer over te leren:

Gewoonweg geniaal! We denken dat het een goed idee zou zijn om alle chauffeurs hierover in te lichten, om ongelukken te vermijden. Deel daarom aub dit artikel als je het hiermee eens bent!
[fblike]