Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hotel biedt dakloze van 20 een hotelkamer in plaats van stationshal tijdens kerst.

Ruim een week geleden plaatste fotograaf Joram Krol een foto op Twitter van een dakloze jongeman in de Groninger stationshal.

De jongen lag in een hoek op de kille, koude vloer, terwijl op de achtergrond de lampjes van de kerstboom voluit branden.

Het is een schril contrast. Het bleek te gaan om een 20-jarige dakloze jongeman die al 22 weken over de straten in Groningen zwerft, aldus RTV Noord.

Tijdens een lunch voor dertig dak-en thuislozen kwam de jongen weer ter sprake. De eigenaar van de bistro wilde graag iets extra’s doen voor één van hen. De fotograaf en een collega dachten direct aan de 20-jarige jongeman.

„Zoiets faciliteren heb ik nog nooit eerder gedaan, maar toen ik zijn situatie te horen kreeg, ging me dat echt aan het hart”, vertelde de eigenaar aan RTV Noord, die tevens assistent-manager van twee hotelketens in Groningen is.

De jongen werd in de stad gelokaliseerd en, in plaats van de koude stationshal, werd hij naar een warme hotelkamer gebracht. „Hij heeft wel tien keer dankjewel tegen me gezegd toen ik hem zijn kamer liet zien”, vertelde de assistent-manager.

Naast de hotelkamer mag de jongeman ook gratis ontbijten en avondeten. Het hotel is verder niet op zoek naar publiciteit en wordt niet bij naam genoemd door de regionale televisiezender. De assistent-manager vindt dat de aandacht moet gaan naar een oplossing voor de situatie waarin dak- en thuislozen zich verkeren.

Na de kerst zal de jongen helaas de hotelkamer moeten verlaten. Het is toevallig dat het gebaar tijdens de kerstdagen valt, het had ook op elk ander moment van het jaar gekund.

„Verder hoop ik dat we ook buiten kerst naar elkaar omzien. Want hoewel het fijn is dat we deze jongen nu even kunnen helpen, zijn alle problemen voor dak- en thuislozen daarmee niet opgelost.”, aldus de assistent-manager.