Search
Close this search box.

Hond sterft plotseling na “volledig normale” wandeling – nu waarschuwt de eigenaar voor verborgen gevaar op straat

Nu de zomer eindelijk hier is, zijn er een paar dingen waar we op moeten letten. Mensen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende water krijgen, voldoende zonnebrandcrème gebruiken en de kleintjes in de schaduw houden waar nodig.

Zelfs voor onze trouwe viervoeters, is de zomer een moeilijke tijd. De Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) in Groot-Brittannië heeft een waarschuwing afgegeven aan alle hondenbezitters, nadat een perfect gezonde hond tijdens een wandeling tragisch stierf.

“We begrijpen hoe belangrijk het is te wandelen met je hond, houd er echter rekening mee dat wandelen in hoge temperaturen ernstige en onomkeerbare schade kan veroorzaken, en in sommige gevallen zelfs de dood,” zei de organisatie in een verklaring, volgens Metro.

De hond in kwestie stierf aan een zonnesteek, slechts vijf jaar oud. Hij was naar verluidt in goede staat en had een gezond leven geleid. Toch stierf hij nadat de hoge temperaturen in Groot-Brittannië vijf opeenvolgende dagen aanhielden.

De RSPCA krijgt honderden oproepen van bezorgde dierenbezitters. Hun advies is dat je je hond niet tijdens de heetste tijd van de dag moet laten lopen, maar liever ’s morgens vroeg of’ s avonds laat.

Honden kunnen bezwijken aan een zonnesteek wanneer hun lichaamstemperatuur gevaarlijk hoge niveaus bereikt. Ze kunnen immers niet afkoelen door te zweten, zoals mensen dat kunnen. Dit kan gebeuren wanneer ze achterblijven in warme auto’s, en dus is het essentieel om ze op een schaduwrijke plek koel te houden.

Waarschuwingssignalen:

 • Ademhalingsproblemen
 • Overmatig kwijlen
 • Vermoeidheid
 • Kleverig of droog tandvlees
 • Hyperventilatie
 • Ongecoördineerde bewegingen
 • Braken
 • Diarree
 • Epileptische aanvallen
 • Wat te doen

  Als je vermoedt dat je hond last heeft van een zonnesteek, kun je het beste in de schaduw gaan en een natte prop / handdoek gebruiken om hun lichaam af te koelen, terwijl je tegelijkertijd een dierenarts belt. Het is belangrijk dat het water niet ijskoud is – vrij koud is genoeg om hun lichaamstemperatuur veilig te verlagen. Blijf ze wrijven met een natte handdoek totdat de ademhaling weer normaal is.

  Het moet vanzelfsprekend zijn dat dit belangrijke informatie is die iedereen moet weten. Deel het met je vrienden op Facebook.

  – De hond op de foto heeft geen verband met de hond in het artikel.
  [fblike]