Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe meer je met mama optrekt, hoe langer zij zal leven.

Als je moeder constant zeurt dat je niet genoeg tijd met haar doorbrengt, dan heeft ze wellicht een punt. Ze zou onderbewust kunnen weten dat het haar leven zal redden. Medische professionals zullen je vertellen dat ziektes niet alleen fysiek zijn, ook de mentale gesteldheid speelt een belangrijke rol in iemands gezondheid.

Dat betekent dat eenzaamheid een sleutelrol kan spelen, zeker wanneer je al wat ouder bent. Het speelt ook een belangrijke rol in het al of niet kunnen herstellen van een operatie of ziekte.

Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van California in San Francisco ondervroeg 1.600 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 71 om na te gaan of eenzaamheid de sterftecijfers beïnvloedt. Ze bouwden controlemechanismen in voor socio-economische status, toegang tot gezondheidszorg en algemene gezondheid, maar hun conclusies waren best duidelijk. Zij die minder tijd met hun geliefden doorbrachten hadden hogere sterftecijfers dan personen die dat wel deden.

En het verschil was geen kleine marge. Zes jaar in de studie waren 23 procent van de mensen die zichzelf beschouwden als ‘eenzaam’ overleden. Zij die ‘adequaat gezelschap’ ervoeren, deden het beter. Slechts 14 procent van hen overleed in dezelfde periode. Dat is een verschil van maar liefst negen procent.

De boodschap is dus duidelijk: breng zoveel mogelijk tijd door met je ouders!

Maar eenzaamheid bestrijden helpt niet alleen oudere mensen. Een studie uitgevoerd bij jonge kinderen onthulde dat kinderen die een ‘zekere relatie’ hadden met hun moeders meer vrienden hadden, zich minder eenzaam voelden en beter waren in dagdagelijkse gesprekken.

DEEL dit bericht met iedereen die je kent!