Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het ziet ernaar uit dat we een snikhete zomer 2020 gaan krijgen

Na die droge zomer van 2018 en de snikhete zomer van 2019, zijn we natuurlijk hartstikke benieuwd naar wat de zomer van 2020 ons gaat brengen.

Daar kan Yannick Damen, meteoroloog Weeronline, kort over zijn: hitte. Heel veel hitte.

Juni
“Als je niet van hitte houdt, wordt het afzien deze zomer”, begint de meteoroloog. Vooral in juni en augustus kan het kurkdroog en snikheet zijn. Het zal regelmatig 25 graden tot 30 graden of nog hoger zijn; we moeten dus rekening houden met tropische temperaturen. Er wordt zelfs over meerdere hittegolven gesproken door Damen.

Juli
Na de droge junimaand heeft de tuin wel een flinke slok water nodig. Daar hoeft in juli geen sproeier aan te pas te komen, want dat klusje kun je overlaten aan de buien in die maand (we proberen er maar een positieve draai aan te geven). Er worden dan geregeld westen- of zuidwestenwinden verwacht, en daarmee wordt koele zeelucht over ons land geblazen. “Dat is fijn om de hitte uit huis te krijgen, maar dit weertype brengt wel veel buien met zich mee.”

Maar ho: Damen kan niet uitsluiten dat het niet net als vorig jaar 40 graden wordt in juli. Spanje en Frankrijk kleuren felrood op de weerkaarten deze zomer. Wanneer de wind dan een keer naar het zuiden draait, weten we wel hoe laat het is.

Augustus
En dan komen we natuurlijk nog bij zomermaand augustus. Het is te hopen dat de maatregelen tegen die tijd versoepeld kunnen worden, want dit wordt dé strandmaand bij uitstek. “Met een oostenwind is het namelijk ook aan de kust heet en is het zeewater heel aangenaam.” Er zal veel zon zijn en temperaturen van hoger dan 25 graden. “Maar ook heerlijke koelte wanneer de wind een keer uit het noorden waait.”

Bron: Weeronline, Libelle Beeld: iStock