Search
Close this search box.

Het is nog niet gedaan met de hitte: tweede hittegolf in aantocht

Vorige week hebben we flink zitten zweten, met temperaturen die opliepen tot wel 37 graden. Ook ‘s nachts bleef het warm, waardoor velen een slechte nachtrust hebben gehad door de hitte. Helaas (of, gelukkig?) is het nog niet gedaan met deze warmte: er komt een tweede hittegolf aan.

Heb je hier zin in of niet?

Hittegolf
Voor een hittegolf moet het minstens vijf dagen achter elkaar 25 graden zijn, met drie van de vijf dagen 30 graden. Deze temperatuur wordt gemeten in De Bilt. Gister was het al warmer dan 30 graden en ook morgen en vrijdag zal het die temperatuur bereiken. Dit betekent dat er dus sprake is van een tweede hittegolf. De vorige hittegolf hield zaterdag 28 juli op, omdat de temperatuur in De Bilt toen onder de 25 graden zakte. In Brabant en Limburg bleef de hittegolf wel aanhouden.

Noorden
Voor de mensen die in de Randstad en het Noorden van het land wonen is er een schrale troost: daar zullen de temperaturen rond de 23 à 25 graden liggen. Dit komt omdat de wind nu van zee komt, waardoor het iets afkoelt. Er is dan wel sprake van een landelijke hittegolf omdat de temperatuur in De Bilt wordt gemeten, maar plaatselijk kan het dus wel koeler of juist veel warmer zijn.

Record
Omdat de hittegolf in het zuiden van het land al zo lang aanhoudt, zou het dit jaar een record kunnen verbreken. Het kan de langste hittegolf ooit worden! Ook is een tweede hittegolf bijzonder: dit is voorheen nog maar twee keer eerder gemeten, in 1941 en 2006. Maar, hiervoor moet eerst het kwik wel boven de 25 graden blijven in De Bilt. Heb jij er zin in of kijk je al uit naar herfstweer?

Het gras is geler
In sommige situaties is het gras groener aan de overkant. Daarom trekken veel Nederlanders in de zomer naar het zuiden, om er zeker van te zijn dat ze een mooie zomer hebben. Helaas kampen we niet alleen in Nederland met de hitte: in Spanje en Portugal is het plaatselijk wel 50 graden. We wensen de vakantiegangers en lokale bevolking op deze plekken veel sterkte…
[fblike]