Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het internet is woedend, olifanten worden verwaarloosd met onderwatertrucjes om toeristen te entertainen.

Iedereen weet wat het is wanneer je gedwongen wordt om iets tegen je wil te doen. Wat normaal gezien leuk moet zijn, wordt een helse beproeving.

Dat is wellicht ook hoe de olifanten in de Khao Kheow Open Zoo in Thailand zich moeten voelen wanneer het op zwemmen aankomt. Olifanten houden van zwemmen. Het is namelijk iets dat ze doen in het wild. Ze gebruiken het water om af te koelen, zich te wassen en gewoon om lol te trappen. Maar in deze dierentuin worden ze dag in dag uit gedwongen om watershows op te voeren om het publiek te entertainen. Dat is allesbehalve natuurlijk.

In een video wordt een van de olifanten gedwongen om met haar hoofd onder en boven het water te zwemmen. Dan duikt ze naar de bodem en doet enkele rare trucs alvorens terug naar de oppervlakte te komen om te ademen. En dat allemaal met haar trainer bovenop haar. Aan de andere kant van het glas zitten honderden mannen, vrouwen en kinderen te krijsen van plezier. Niemand beseft dat deze olifant helemaal geen leuke tijd heeft.

Geen enkele olifant zou dergelijk gedrag in de natuur vertonen. Om de olifanten deze trucs te doen uitvoeren, gebruiken de trainers wrede manieren om ervoor te zorgen dat ze hun bevelen opvolgen. Het trainingsproces, ook gekend als “phajaan”, wat letterlijk “verpletteren” betekent, bestaat erin dat olifanten van kleins af aan geslagen worden om letterlijk hun wil en ziel te breken.

Dieren werden niet gemaakt om te entertainen. Ze hebben hun eigen wil en verlangens en verdienen een leven in vrijheid, ver weg van wreedheden. Olifanten horen thuis in de vrije natuur. Circussen, shows en aquariums reduceren levende dieren tot niet meer dan objecten. Dat is niet alleen wreed, het is ook fout.