Zoek
Sluit dit zoekvak.

Greta Thunberg is door TIME magazine uitgeroepen tot persoon van 2019

Greta Thunberg is uitgeroepen tot TIME’s Person Of The Year voor 2019 na het inspireren van miljoenen mensen over de hele wereld.

In wat een korte tijd lijkt, heeft de 16-jarige bekendheid verworven met haar woeste toespraak van de VN-top die viraal ging toen ze zich uitsprak tegen wereldleiders.

En hoewel het lijkt alsof de Zweedse activiste vrij snel een naam voor zichzelf heeft gecementeerd, eist ze al veel langer actie.

Edward Felsenthal, hoofdredacteur van TIME, schreef in een artikel waarin werd uitgelegd waarom Thunberg de persoon van het jaar is genoemd: ‘Toen ze voor het eerst hoorde over de opwarming van de aarde als achtjarige, zegt Thunberg dat ze dacht:’ Dat kan niet gebeuren, want als dat zou gebeuren, dan zouden de politici ervoor zorgen ‘.

“Dat ze dat niet waren, is precies wat haar motiveerde om te handelen, omdat het jeugd over de hele wereld heeft die ons dwingt om het gevaar van onze eigen passiviteit onder ogen te zien, van de door studenten geleide protesten in de straten van Santiago, Chili, tot de jonge democratie-activisten die vechten voor rechten en vertegenwoordiging in Hong Kong, wiens mars tegen wapengeweld Thunberg citeert als inspiratie voor haar klimaatstakingen. ”

Thunberg is de jongste persoon die ooit TIME’s Person of the Year wordt genoemd, terwijl Felsenthal verder schetst: “Thunberg vereist actie, en hoewel veel te veel belangrijke maatregelen nog steeds in de verkeerde richting gaan, zijn er ontluikende tekenen dat er actie komt.

“Bedrijfsverbintenissen voor duurzame groei en netto-nulemissies nemen toe. Meer dan 60 landen hebben toegezegd een netto koolstofvoetafdruk van nul te hebben tegen 2050. Amerikaanse primaire kiezers, vooral in staten die getroffen zijn door bosbranden en overstromingen, geven plotseling presidentiële kandidaten een toespraak over klimaatverandering.

“Bij de septemberverkiezingen in Oostenrijk heeft de Groene Partij haar steun meer dan verdrievoudigd ten koste van de sociaal-democraten, een ontwikkeling die een leider van de sociaal-democraten aan Thunberg toeschreef – vlak voordat hij aftrad. Zelfs terwijl China de helft van de steenkool in de wereld verbrandt, zijn ook zij aan het veranderen. Nu zijn ongeveer 45 procent van de elektrische auto’s en 99 procent van de elektrische bussen ter wereld te vinden in China. ”

Als het niet al duidelijk was waarom ze tot de persoon van het jaar is uitgeroepen, is het dat nu waarschijnlijk ook. Gefeliciteerd met de welverdiende erkenning, Greta.