Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gezwollen voeten: 9 alarmerende tekenen die je nooit mag negeren

Als je gezwollen voeten hebt, zullen de meeste mensen waarschijnlijk denken dat je zwanger bent, gewond bent of een baan heeft waar je de hele dag moet staan.

Maar de waarheid is dat veel mensen met gezwollen voeten niet zwanger zijn, geen sportblessure hebben en geen werk hebben waar ze de hele dag moeten rondlopen.

Dus, wat zijn andere oorzaken?

Het is belangrijk om te weten dat gezwollen voeten niet levensbedreigend zijn. Misschien moet je je voeten voor een paar minuten rusten of ze in een ijsbad leggen en ze zullen terug naar hun normale grootte krimpen.

Maar sommige oorzaken van gezwollen voeten zijn veel ernstiger. Als je voeten maar niet krimpen, kan het een teken zijn dat er een onderliggende oorzaak is.

Lees verder om meer te weten te komen over wat er nog meer gezwollen voeten kan veroorzaken.

Oorzaak # 1: trombose


Wanneer er zich een bloedstolsel vormt in de aderen van je lichaam, en meestal in je benen, heet het diepe adertrombose (DVT), schrijft de Mayo Clinic.
Je benen kunnen gaan zwellen en zwaar voelen en de buitenbloedvaten in uw benen lijken duidelijker te zijn.
Maar DVT is een ernstige aandoening die kan leiden tot longembolie, waarbij een bloedstolsel de bloedstroom naar de longen blokkeert.

Oorzaak # 2: Achilles Tendonitis

De achillespees is de dikste pees in het lichaam en wordt dagelijks blootgesteld aan zware stress.
Naast pijn en stijfheid kan Achilles tendonitis ook een zwelling veroorzaken in de enkels en hakken. De zwelling kan onophoudelijk zijn, maar het wordt zeker erger na lichaamsbeweging of andere lichamelijke activiteit.

Oorzaak # 3: Osteoartritis

Osteoartritis is de meest voorkomende vorm van artritis. Osteoartritis in de voeten kan pijn, gevoeligheid, stijfheid en zwelling veroorzaken.
Er zijn verschillende trucs om pijn van osteoartritis te verlichten, bijvoorbeeld door yoga te oefenen.

Oorzaak # 4: Hartfalen

Tekenen van hartfalen kunnen subtiel zijn – maar één teken is gezwollen voeten.
Volgens de American Heart Association is één symptoom van hartfalen de ophoping van vloeistof, genaamd oedeem.
Deze vloeistofretentie kan de oorzaak zijn van gezwollen benen, voeten of enkels.

Oorzaak # 5: Lymphedema

Lymphedema zorgt ervoor dat lymfatische vloeistof in je arm of been ophoopt, waardoor het zwelt, schrijft de Mayo Clinic.
Als de zwelling plotseling begint of als u veel pijn hebt, ga dan gelijk naar de eerste hulp.

Oorzaak # 6: Cellulitis

Cellulitis is een infectie van de huid en diepe onderliggende weefsels, schrijft de Amerikaanse National Library of Medicine. Er zijn verschillende theorieën over waarom cellulitis optreedt, maar het is waarschijnlijk veroorzaakt door verminderde circulatie in het lymfe systeem.
Hoewel cellulitis op elk gewenst moment op het lichaam kan optreden, heeft het meestal invloed op de onderbenen kan de huid gezwollen raken en warm voelen.

Oorzaak # 7: Jicht

Een van de meest pijnlijke vormen van artritis, komt gout voor wanneer teveel zuur ophoopt in het lichaam, schrijft het National Institute of Arthritis.
Jicht komt meestal plotseling voor en begint vaak ’s nachts. Vaak worden de binnengewrichten van de grote teen snel teder, rood en gezwollen.
Als u ernstige pijn heeft of als het de eerste keer is dat u dit heeft ervaren, zoek onmiddellijk hulp.

Oorzaak # 8: Voetbursitis

Bursitis is een aandoening die invloed heeft op de vloeistofzakken die je botten, pezen en spieren ondersteunen. Het is gebruikelijk in schouders, heupen en ellebogen, maar kan ook knieën, hakken en grote tenen beïnvloeden.
Als u bursitis heeft in de voet, voelen zij zich stijf en pijnlijk, en uw voeten zullen rood en gezwollen zijn.

Oorzaak # 9: Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis begint vaak in de voeten.
De ziekte verschilt veel van persoon tot persoon, maar een algemeen symptoom is gezwollen voeten, zachte gewrichten en op den duur ernstige ontsteking.
Naast uw gewrichten, kunnen ook uw pezen en spieren ontstoken raken door reumatische bulten onder de onderkant van de huid.
Als u denkt dat uw gezwollen voeten een symptoom van een van deze aandoeningen zijn, ga dan gelijk naar de dokter.

Deel dit artikel met je vrienden op Facebook, zodat meer mensen deze belangrijke informatie leren!
[fblike]