Search
Close this search box.

Gehandicapte wordt gedwongen zijn blindengeleidehond af te staan door een regel die hij niet kent.

Roger Debman (57) uit Liverpool zei dat hij compleet verwoest is nadat een buur hem aangaf omdat hij twee huisdieren tegelijk uitliet, inclusief zijn blindengeleidehond.

Een gedeeltelijk blinde man zegt dat hij gedwongen werd om de hartverscheurende beslissing te nemen om zijn blindengeleidehond op te geven – en dat omwille van een regel waarvan hij het bestaan niet afwist.

Roger Debman (57) zegt dat hij te horen kreeg dat hij zijn blindengeleidehond Peter niet tegelijk mag uitlaten met zijn eerste blindengeleidehond Nevin, die vorig jaar op pensioen ging maar nog altijd bij hem woont als huisdier.

Roger uit Liverpool vertelde aan de Liverpool Echo dat hij niet in staat is om zijn twee honden apart uit te laten.

Hij verloor zijn zicht in 2008 nadat hij twee hartaanvallen en een beroerte leed.

Als gevolg daarvan verloor hij zijn onafhankelijkheid en zijn zelfvertrouwen, en had de hulp nodig van een blindengeleidehond. Hij kreeg zijn eerste hond 10 jaar geleden, maar toen Nevin vorig jaar op pensioen ging, kreeg hij van Guide Dogs UK een tweede hond Peter.

Als onderdeel van zijn ochtendroutine laat Roger zijn beide honden samen aan de leiband uit in het park.

Hij doet dit al sinds hij de honden kreeg, dus hij was geschokt toen hij van Guide Dogs UK te horen kreeg dat hij gerapporteerd was.

Hij zei: “Ik kreeg te horen dat ik gerapporteerd werd door iemand van het gebouw omdat ik mijn twee honden op hetzelfde ogenblik uitliet. Dan werd me verteld dat ik Peter alleen mag uitlaten met een harnas, en dat ik omwille van de verzekering slechts een hond tegelijk mag uitlaten.”

Roger zegt dat dit de eerste keer was dat hij hiervan hoorde.

Roger zegt ook dat als hij apart wil wandelen met Nevin, die nu gepensioneerd is, dat hij dan met zijn blindenstok moet gaan – iets waar hij niet aan gewend is.

Debman voegde eraan toe: “Ik ga nu apart met hen uit en diegene die thuis moet achterblijven zit de hele tijd te huilen.”

“Het is voor mij gewoon niet haalbaar om ze apart uit te laten omwille van mijn gezondheid, het kan stress veroorzaken voor mijn hart.”

Hij zei dat hij nu besloot om Peter terug te geven aan de organisatie, maar dat het een hartverscheurende beslissing is.

Hij zei: “Ik zal mijn familie niet langer alleen kunnen bezoeken. Deze prachtige dieren gaven me zelfvertrouwen, maar dat werd me ontnomen. Dat betekent dat ik het grootste deel van mijn tijd opgesloten zit binnen vier muren en dat ik van mijn vrijheid beroofd wordt.”

WAT VIND JIJ HIERVAN? ZOU HIER EEN UITZONDERING GEMAAKT MOETEN WORDEN? LAAT VAN JE HOREN IN DE REACTIES EN DEEL DIT BERICHT MET IEDEREEN DIE JE KENT!