Zoek
Sluit dit zoekvak.

Familiedrama voor Astrid Kersseboom

NOS Journaal-icoon Astrid Kersseboom is mede zo goed in haar vak omdat ze haar emoties bij de meest gruwelijke nieuwsfeiten goed weet te verbergen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat Astrid nooit verdriet voelt. Zeker niet als het gaat om de nare situatie waarin haar vader verkeert…

Voor miljoenen Nederlanders is Astrid Kersseboom (54) inmiddels een begrip in de huiskamer. Maar heel veel over het persoonlijke leven van de nieuwslezeres weten de meest mensen niet. Astrid ontmoette haar grote liefde Jos op haar negentiende, toen ze samen op de school voor journalistiek in Tilburg zaten. Ter viering van het lustrum van de opleiding presenteerde Astrid een radioprogramma dat middenin de opnames ruw verstoord werd door Jos.

Hij was zelf bezig met televisieopnames en belde per abuis in bij Astrids uitzending, waarmee de boel volledig in het honderd liep! Achteraf bezien een waardevolle uitglijder, want Jos en Astrid raakten die avond in een geanimeerd gesprek over het gebeuren. En hoe… Dat gesprek zou het begin van hun relatie betekenen die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Tegenslag
Jos, met wie Astrid inmiddels twee volwassen kinderen heeft – Amber en Rutger – was er ook getuige van hoe Astrid een paar jaar geleden de grootse teleurstelling uit haar loopbaan te verwerken kreeg. In 2013 nam Sacha de Boer ontslag als vast gezicht bij het Acht Uur Journaal. Astrid had op dat moment haar sporen al ruimschoots verdiend bij de staatsomroep. Ze presenteerde talloze journaalbulletins en voorzag vele hoogtepunten van onze koninklijke familie op televisie van haar commentaar.

Het was dan ook de algemeen geldende overtuiging dat het de ervaren Astrid zou zijn die een plekje zou doorschuiven, zoals dat binnen de zeer hiërarchische NOS op alle andere plekken wel gebeurt. Het was echter Marcel Gelauff, de grote baas bij het journaal, die daar een stokje voor stak. De hoofdredacteur, die binnenskamers bij de NOS bekend staat om zijn zwak voor jong, vrouwelijk schoon, besloot dat het de veel minder ervaren Annechien Steenhuizen (42) moest zijn die op de stoel van Sacha zou komen te zitten.

Verdriet
Die periode vormde dus een flinke tegenslag voor Astrid, maar dat leed is op geen enkele manier vergelijkbaar met het verdriet dat de presentatrice nu om de situatie van haar vader Eef (84) voelt. Astrids vader lijdt al sinds 2007 aan Parkinson.

Hij liet ooit in zijn wilsbeschikking opnemen dat wanneer hij gedwongen zou zijn om naar een verpleeghuis te gaan, hij voor euthanasie wilde kiezen. Toen de situatie thuis onmogelijk werd, belandde Eef in een hospice waar zijn afscheid van het leven bijna een feit was geweest.
Toen de dokter aan zijn bed stond om Eef zachtjes in te laten slapen zei hij letterlijk: Er zijn nog teveel mooie momenten. Ik wil nog niet dood.’ En zo belandde Astrids vader alsnog in een verpleegtehuis waar hij het volgens zijn dochter redelijk naar zijn zin heeft. Het praten gaat Eef door de ziekte van Parkinson helaas steeds slechter af, maar inmiddels is hij lid van de knutselclub en vermaakt zich met houtbewerking.
Bron: Story Beeld: Youtube